Pakkende teksten

het leven zelf is de gootste guru

    door Nij, 06/10/2012 10:33. #43370. 3 reacties, laatste

Bezoeker: De natuur laat haar wezens doodgaan met miljoenen tegelijk, maar daar ben ik niet bang voor. Dat kan tragisch zijn of mysterieus, maar niet wreed. Wat ik zo gruwelijk vind zijn het lijden en de vernietiging en de troosteloosheid die door de mens zelf gemaakt worden. De natuur schept en vernietigt ze ook, maar op een grandioze manier. Maar het doen en laten van de mens zit vol gemeenheid en waanzin.

Maharaj: Precies. Dus je probleem is niet zozeer lijden en dood, maar de gemeenheid en waanzin waar ze uit voortkomen. En is gemeenheid niet ook een vorm van waanzin? Maar wat is waanzin anders dan het misbruiken van de geest? Het probleem van de mens ligt uitsluitend in het verkeerde gebruik van de geest. Alle schatten van de natuur en van de geest liggen klaar voor degenen die zijn geest op de juiste manier wil gebruiken.

Bezoeker: Hoe kun je op de juiste manier van de geest gebruik maken?

Maharaj: De geest wordt misbruikt als gevolg van angst en hebzucht. De geest hoort in dienst te staan van liefde, van het leven van waarheid en van schoonheid.

Bezoeker: Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De waarheid en de mensen liefhebben wat een luxe! We zouden daar een heleboel voor nodig hebben om de maatschappij weer in evenwicht te brengen, maar waar halen we die liefde vandaan?

Maharai: Als je buiten jezelf op zoek gaat naar waarheid en liefde en intelligentie en welwillendheid, kun je daar een eeuwigheid mee doorbrengen, dan blijft je beroep op God en de mensen vruchteloos. Je moet beginnen in jezelf en met jezelf niemand kan daar omheen. Je kunt het spiegelbeeld niet veranderen zolang het gezicht niet verandert. Geef je er eerst rekenschap van dat jouw wereld niets anders is dan een weerspiegeling van jezelf en houd ermee op dat spiegelbeeld te bekritiseren. Besteed eerst eens aandacht aan jezelf en maak je eigen huis schoon je denken en voelen. Dan volgt het lichamelijk niveau vanzelf. Je hebt de mond vol van verbeteringen, economisch en sociaal en politiek. Laat die verbeteringen eens met rust en neem de verbeteraar onder handen. Wat voor wereld kan iemand produceren zolang hijzelf dom en gierig en harteloos is?

Bezoeker: Als we moeten wachten op een innerlijke ommekeer, dan kunnen we wachten tot we een ons wegen! Als u ons adviseert volmaakt te zijn, dan is dat een advies dat lijdt naar de wanhoop! Als alle mensen volmaakt zijn, dan is de wereld ook volmaakt. Dat is het intrappen van een open deur!

Maharaj: Dat heb ik niet gezegd. Ik heb alleen gezegd dat je de wereld niet kunt veranderen als je niet eerst jezelf verandert. Ik heb niet gezegd: voordat je iedereen verandert. Het is niet nodig en ook niet mogelijk andere mensen te veranderen. Maar het is mogelijk jezelf te veranderen en daarna te ontdekken dat je niets hoeft te veranderen. Als je de beelden wilt veranderen, zet je een nieuwe spoel in de projector je gaat het scherm toch niet aanvallen?

Bezoeker: Hoe bent u zo zeker van uzelf? Hoe weet u dat het waar is wat u zegt?

Maharaj: Het gaat niet over mijn zekerheid over mijzelf van jou ben ik zeker! Het enige wat je nodig hebt is dat je ophoudt met buiten jezelf te zoeken wat je alleen binnen je kunt vinden. Zorg dat je visie juist is voordat je aan de slag gaat. Je lijdt aan een acuut gebrek aan begrip. Maak je geest helder, reinig je hart, heilig je leven dat is de snelste manier om de wereld te veranderen

Uit: Ik ben/Zijn van Shri Nisargadatta Maharaj


#43370
@: Maharaj: Dat heb ik niet gezegd. Ik heb alleen gezegd dat je de wereld niet kunt veranderen als je niet eerst jezelf verandert. Ik heb niet gezegd: voordat je iedereen verandert. Het is niet nodig en ook niet mogelijk andere mensen te veranderen. Maar het is mogelijk jezelf te veranderen en daarna te ontdekken dat je niets hoeft te veranderen.

Mooi Nij,
..en hoe waar!! ..een uitgebreide versie van:
'Verbeter de wereld.. maar begin bij jezelf.'

Prachtig boek: 'Ik Ben / Zijn'
van Shri Nisargadatta Maharaj
( vertaald uit het engels: De oorspronkelijke titel is 'I Am That' )

'Verbeter de wereld.. maar begin bij jezelf.'

Het begin is het einde, alles (het All) IS in jezelf.
waarom zoeken naar het einde heb je het begin al ontdekt?(log.18)

Het Leven is in jou.

Het leven is in jou, het innerlijk masker dat je draagt als je indentiteit zal verdwijnen in een prachtige oneindige omhelzing.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.