Pakkende teksten

betekenisvol toeval

    door Nij, 07/02/2013 13:41. #44215. 28 reacties, laatste

...of verwondering voor dat wat samenvalt?

Synchronicitet, verwondering of... Uitzending BOSDag Nij,

Dit is materie die mij bijzonder boeit.
Dus heb ik uiteraard naar de documentaire gekeken.

Het gaat vooral om de betekenisvolheid van het toeval.Het subject-degene die het ervaart-zet veelal een koerswijziging op gang.

Zelf kan ik me een periode herinneren aan de vooravond van zelfstandig ondernemerschap en daarmee gepaard gaande onzekerheid.

Al lange tijd had ik het voornemen om een transportbedrijf te beginnen.Alle daartoe vereiste papieren had ik inmiddels gehaald.Maar ik twijfelde,was onzeker.

Op een dag zag ik plotseling een vrachtwagen voorbij rijden met het opschrift "HARRYMAN".Ik werd hierdoor getroffen en aangezet om mijn plannen tot leven te laten komen.

Dat drie jaar later dat een fiasco-met een grote F- bleek te zijn geworden doet slechts zijdelings terzake.Het betekenisvolle toeval op de vrachtwagen,heeft mij deze ervaringen-ook al waren het slechte-willen laten meemaken.

Dit toeval strekt ook vaak tot vreugde.

Zoals de moeder van Laura Baxton in de docu zegt:

People just need to be delighted.

Een beetje vreugde en happiness temidden van ernst,treurnis en verdriet,is bij mensen meer dan welkom.

De wetenschap zit te peuteren aan de aard van dit fenomeen.Kosten noch moeite worden gespaard om synchroniciteit beheersbaar te maken.Te kunnen manipuleren.

Maar het is gelukkig niet afdwingbaar.

Er zijn talloze boeken over geschreven.

Een zinvol boek,plausibel geschreven,met daarin ook veel zinvolle verwijzingen naar gerelateerde onderzoekers(Jung,Pauli,Heisenberg,Lasko etc.) is

Synchronicteit brug tussen geest en materie.Geschreven door F.David Peat en uitgegeven door lemniscaat.ISBN 90 6069 685 9

Met vriendelijke groet Harry
hoi Harry

Best wel wonderlijk vind ik hoe de betekenis die gegeven kan worden aan een opmerkelijk toeval onzekerheid kan wegnemen en richting bepaalt.
Alsof er boodschappen van boven gestuurd worden van doe maar of dit moet gewoon gebeuren.
Ik moet even denken aan de andere wil, van niet uw wil geschiede maar ...
Jouw voorbeeld van Harryman zette je in een klap in het nu en je wist wat te doen.
Mooi hoor!Ja Nij,

Ik moet zeggen dat de initiatieven die ik naar aanleiding van dat "toeval"heb genomen,mij redelijk tot zeer veel schade hebben toegebracht.Het moest echter zo zijn.Inderdaad of het niet je eigen wil is.

Heb jij wel eens zo'n frappant toeval mee gemaakt?Zo'n frappant toeval heb ik zelf niet meegemaakt Harry.
Wel synchroniciteit opgemerkt maar daar eigenlijk geen waarden aan heb toegehecht.
Het heeft voor mij geen keuzes bepaald.
Ik zag/zie om me heen dat veel mensen dat wel doen en dan dacht ik , ja en nu , wat voegt het werkelijk toe?
Ik keek er meer met verwondering naar en dat was het dan.
De voorbeelden uit de documentaire vind ik zeer opmerkelijk.
Dat kun je als mens niet verzinnen.
Ook dat dingen bv zo samenvallen dat dit een vertrouwen in het leven kan geven.


Dag Nij,

@Wel synchroniciteit opgemerkt maar daar eigenlijk geen waarden aan heb toegehecht.
Het heeft voor mij geen keuzes bepaald.
Ik zag/zie om me heen dat veel mensen dat wel doen en dan dacht ik , ja en nu , wat voegt het werkelijk toe?

Daar ben ik het wel mee eens,

Heb het idee dat we vaak graag iets willen en dan naar aanwijzingen zoeken of bewust (of eerder nog onbewust) naar aanwijzingen zoeken of zien die dat voornemen of verlangen bevestigen,

omdat je bezig bent met datgene wat je graag wilt zie je opeens overal van alles over datgene waar je je in je geest mee bezig houd,

Je begint b.v te houden van een Citroen DS en je ziet ze opeens overal terwijl je ze eerder niet zag,

Zo kan het ook zijn met verlangens en voornemens die je hebt waar je opeens bevestigingen voor ziet,

Het is (denk ik ) inderdaad beter om altijd op eigen benen te staan en zelf betekenis te geven aan je leven i.p.v aanwijzingen buiten jezelf te zoeken ( hoewel die voorbeelden van synchroniciteit wel zoals je zegt een bepaald vertrouwen kunnen geven),

Dan kan je ook zelf betekenis geven aan dingen die anders lopen dan je voor ogen hebt gehad i.p.v de gedachte dat het zo heeft moeten zijn.


Misschien passend om mijn Bramhartigheid over grenservaringen te lezen? Daar staat in principe hetzelfde als wat Michel hierboven zegt, zij het met andere woorden.


Bedankt voor de tip Bram, had ik nog niet gelezen,

Mooi dat in deze Bramhartigheid (over grenservaringen) naar voren komt dat je jezelf vastzet als je je ervaring gaat inpassen in een verhaal,

Is benauwend, je beperkt jezelf daarmee,

Heb gemerkt aan mezelf (en aan mensen in mijn omgeving dat dat heel frustrerend kan werken en bovendien niet bevorderlijk is voor een goede omgang met elkaar,

fundamentalisten waar je het over hebt in je Bramhartigheid over grenservaringen zijn daar een goed voorbeeld van.


#44220`Het is (denk ik ) inderdaad beter om altijd op eigen benen te staan en zelf betekenis te geven aan je leven i.p.v aanwijzingen buiten jezelf te zoeken ( hoewel die voorbeelden van synchroniciteit wel zoals je zegt een bepaald vertrouwen kunnen geven),

Dan kan je ook zelf betekenis geven aan dingen die anders lopen dan je voor ogen hebt gehad i.p.v de gedachte dat het zo heeft moeten zijn.`

dag Michel

Zelf betekenis geven aan mijn leven kan voor mij ook betekenen mijn hart volgen zonder vooropgezet doel ergens te moeten uitkomen.
De gedachte achteraf dat het zo heeft moeten zijn vind ik voor mijzelf geen probleem.
´n gedachte die mij nimmer geschaad heeft.


Nij, je zegt dat de gedachte dat het zo moest wezen je nimmer geschaad heeft.
Hoe kun je dat weten?

De gedachte (let wel: gedachte!) dat het zo heeft moeten zijn veronderstelt de gedachte (let wel: gedachte!) dat er een soort voorbeschikking is. Dat vind ik een schadende gedachte, vooral als je die toepast op je medemens. Dus, ik herhaal het maar weer, als die jonge studente in India verkracht en vermoord is (enzovoort, enzovoort), dan heeft dat zo moeten zijn? Mmm...


Dag Nij,
@De gedachte achteraf dat het zo heeft moeten zijn vind ik voor mijzelf geen probleem.
´n gedachte die mij nimmer geschaad heeft.

Bedoel je dat je achteraf vrede hebt met hoe dingen gelopen zijn Nij ?


#44224@Dat vind ik een schadende gedachte, vooral als je die toepast op je medemens. Dus, ik herhaal het maar weer, als die jonge studente in India verkracht en vermoord is (enzovoort, enzovoort), dan heeft dat zo moeten zijn? Mmm...

Bram ik begrijp in wat voor verband jij het ziet, dat is duidelijk. Ik zelf trek het niet in dit verband. Absoluut niet.
Ik praat vanuit mijn beleving hoe ik de dingen zie wat mijzelf betreft. Dat wat voor mij waar is.
En verder niets.
En zeker geen toepassing op een ander.
Zou dit toch in mijn woorden verweven zijn kun je me daar altijd persoonlijk op aanspreken.


#44225@Bedoel je dat je achteraf vrede hebt met hoe dingen gelopen zijn Nij ?

Michel daar kan ik heel eenduidig ja op zeggen.


#44227@Michel daar kan ik heel eenduidig ja op zeggen.

Dat ik hier eenduidig ja op kan zeggen is dat ik in meerdere fases in mijn leven de pijn van het leven door en door heb toegelaten en doorstaan.
De diepte van de pijn laat zijn sporen na,
toch ik heb vrede, ben in het reine met mezelf.
Zo ik er vroeger niet altijd voor mijn kinderen kon zijn zoals ik zou willen kan ik nu die moeder en oma zijn die ik mezelf toewens.


@44226
Nij, ik weet heus wel dat jij het niet zo bedoelt. Dat is me wel duidelijk.
Maar niettemin: onbarmhartigheid zit in een klein hoekje. Dus ik blijf maar opletten.

En bovendien: het duiden van bijzondere gebeurtenissen heeft altijd zo zijn gevolgen.
Het is een eeuwenoude, zelfs meestal spirituele gewoonte, het duiden van allerlei als tekens benoemde gebeurtenisen. Er zijn nog steeds heel veel 'zieners' die bereid zijn je te vertellen wat een gebeurtenis betekent. Maar dat zijn altijd gedachten achteraf. Het zijn altijd gewoon volstrekt willekeurige bedenksels, meer niet.
Je opende dit draadje met:
'...of verwondering voor dat wat samenvalt?'
Dat vind ik mooi. Met die niet-duidende verwondering voor iets wat je verstand te boven lijkt te gaan, houd je jezelf open, houd je jezelf open voor het omvattende en de bewogenheid van het hart.
Met een duiding vang je jezelf en je bestaan in een denkkader. Je plaatst het dan in een al bestaand verhaal over de werkelijkheid, precies zoals die drie eerste roodborstjes.


@De diepte van de pijn laat zijn sporen na,
toch ik heb vrede, ben in het reine met mezelf.
Zo ik er vroeger niet altijd voor mijn kinderen kon zijn zoals ik zou willen kan ik nu die moeder en oma zijn die ik mezelf toewens.

Die pijn blijft toch moeilijk,

De pijn van vergissingen, heb zelf ook toch op bepaalde momenten de zaken niet goed aangepakt, ook met betrekking tot mijn dierbaren,

Vind die pijn niet zo erg maar je kan niet meer terug om zaken anders aan te pakken,

Je kunt er natuurlijk wel van leren en zoals jij ook zegt later als je er lering uit getrokken hebt of de situatie veranderd is op de manier zoals je wenst leven.
Michel, die pijn om de fouten en domme besluiten die je in het verleden hebt gemaakt is heel menselijk. Ik noem dat de smartelijke terugblik. De smartelijke terugblik is vaak een heel grote barrière voor emotionele openheid. Als je de pijn om je eigen misstappen en stommiteiten niet durft te voelen, kun je ook niet emotioneel open zijn.

Daar kun je op twee verschillende manieren mee omgaan. Je kunt die smartelijke terugblik vermijden. En daar kun je allerlei mooie redeneringen voor vinden.
Maar je kunt ook vrede sluiten met jezelf en je verleden, zoals Nij zojuist zei dat zij had gedaan. Dan moet je inderdaad door die oude pijn heen. Niet wegduiken, maar voelend erkennen van de pijn, en vergeef dan jezelf. Daarmee begint de liefde voor je naaste.


En of het een smartelijke terugblik is Bram,

Het gaat niet eens om mij, ik kan niet meer datgene voor mijn dierbaren doen wat ik nu achteraf had willen doen maar ja dat is gepraat achteraf,

En veel van wat er misgelopen is is achteraf beschouwd niet eens mijn schuld
maar en dat is een heel grote maar,

zelf ben je voor een groot deel toch verantwoordelijk voor hoe je op zaken reageert en ik had anders moeten reageren op bepaalde zaken,

Daarom zal ik nu proberen om zoveel mogelijk op een vredevolle manier zaken op te lossen, ook al denk ik (of weet ik ) dat ik gelijk heb, ook als je dierbaren of mensen in je omgeving volkomen onredelijk bezig zijn,

En ja, je moet die pijn tegemoet treden om vrede te kunnen sluiten met je verleden en jezelf.Dat die terugblik pijn doet begrijp ik heel goed, Michel. Ik vind het knap van je dat je dat helder durft te zien. En dat het niet zo moest wezen, maar dat het ook anders had gekund, en dat je daarin je eigen aandeel aanvaardt.
Die smartelijke terugblik is het welhaast onvermijdelijke gevolg van de emotionele openheid waar we het eerder over hadden.
Maar, wees niet te streng voor jezelf hoor. We maken allemaal fouten en we doen allemaal domme dingen (dit keer durf ik namens iedereen te spreken). Jij bent daarin heus niet de enige.


Dank je Bram,

Ik weet het, ik weet het,

Heb dit niet altijd hoor, het duikt van tijd tot tijd op,

De laatste tijd merk ik wel dat als ik emotioneel open durf te zijn die pijn en spijt makkelijker en sneller verwerkt wordt.

Mooi is dat.


Dat is fijn voor je, Michel, dat het makkelijker en sneller verwerkt wordt.Toch wil ik even benadrukken dat Nij dit
lijntje begint met verwondering over datgene dat samenvalt.

Over de aard van dit soort verschijnselen is al heel veel geschreven en gespeculeerd.Misschien is het beter om alleen de verwondering maar over te houden.

Ik schaar verwondering in het rijtje blije emotie's.Verwondering ijlt vaak na in de vorm van vreugde.

Er is niets mis met vreugde.Het is een broodnodig tegenwicht.We hoeven niet overal een tranendal van te maken.Elk mens is een verhalenverteller. Verhalen zijn de meest natuurlijke vorm om onze belevenissen en kennis te ordenen en betekenis te geven. We doen dat voor het grootste gedeelte onbewust. Als je aan iemand vraagt haar/zijn leven te vertellen, worden bepaalde zaken in het licht gezet en een heleboel zaken weggelaten. Miljoenen gebeurtenissen omringen elk leven. Een klein deel daarvan laten we toe in ons bewustzijn. Het blijft een persoonlijke keuze welke we toelaten in ons verhaal en welke betekenis we eraan toekennen. Synchroniciteit is volgens mij ook iets dat we in ons leven kunnen toelaten of verbannen. In mijn leven zie ik het als een verrijking en dat komt o.a. voort uit mijn geloof dat er een heleboel verbanden zijn die we niet met ons logisch verstand kunnen bevatten en ook uit mijn overtuiging dat het leven geschenken kan bieden voor wie ervoor wakker is. Dus komt het erop aan om het leven te "leren lezen" en zo is er een voortdurende dialoog: "waarom doet dit zich voor? Kan ik hier iets van leren? Ben ik juist bezig?" Maar dat is dus mijn persoonlijk kader... We moeten ons bewust zijn van het kader waardoor we het leven bekijken. Ik weet bv. dat ik momenteel bewust op zoek ga naar echtheid in ontmoetingen en naar geschenken (verwondering) op mijn weg. Iemand die ervoor kiest om het leven als wreed te zien, heeft waarschijnlijk ook een deel van de waarheid, maar dat is nu niet mijn keuze om daar voortdurend mee in dialoog te gaan, zolang ik maar weet dat het er ook is. We kunnen ervoor kiezen om ons door iets te laten raken wat we in onze omgeving opmerken, zolang we maar niet in ons kringetje van eigen overtuigingen blijven ronddraaien. Hieronder een stukje van Winnie De Poeh:

Op een mooie winterdag was Knorretje juist bezig de sneeuw voor zijn huis weg te vegen, toen hij toevallig even omkeek. En kijk: daar zag hij Winnie-de-Poeh aldoor in een kringetje rondlopen, zonder naar iets anders te kijken dan naar de grond. Toen Knorretje hem bij zijn naam riep, liep hij door zonder antwoord te geven. "Hallo" riep Knorretje nog eens, "Wat voer je daar toch uit?"
"Jagen", antwoorde Poeh.
"Jagen? Wat jaag je?"
"Ik ben iets op het spoor, zie je?", antwoordde Winnie-de-Poeh, heel geheimzinnig.
"Wat voor spoor bedoel je?", vroeg Knorretje, dichterbij komend.
"Dat is 't juist wat ik mezelf afvraag", zei Poeh. "Ik vraag mezelf af: wat?"
"En wat denk je dat je jezelf zult antwoorden?"
"Ik zal er wel mee moeten wachten, tot ik 't weet", zie Winnie-de Poeh. "Maar kom nu eens hier, zeg!" Hij wees naar de grond, vlak voor zijn poten en zei: "Wat zie je daar?"
"Sporen", zei Knorretje, "Sporen van poten." Hij gaf een gilletje van opgewondenheid. "o Poeh, zeg zou je denken dat het sporen van een Woezel zou kunnen zijn?
"Misschien wel" zei Poeh. "Nu eens lijken ze er weer op en dan weer niet. Je weet nooit wat je aan zulke sporen hebt."
Tegelijk begon hij ze weer te volgen en Knorretje liep mee, na zich een paar minuten te hebben bedacht. Winnie-de-Poeh stond plotseling stil en boog zich met een verlegen gezicht over de sporen op de grond.
"Wat is er aan de hand?" vroeg Knorretje.
"'t Is een raar geval!", antwoorde beer, "maar het lijkt wel of er ineens twee dieren zijn! Het eerste - welk dier het dan ook mag zijn - wordt hier gevolgd door een ander, waarvan ik ook niet zeker weet welk dier het is - en van hier af aan lopen de twee sporen naast elkaar verder. Zeg, zou je met mij op jacht durven gaan, Knorrie, als het eens mocht blijken dat het Vijandige Dieren waren?"
Knorretje krabde zich op een heel nette manier achter het oor en hij zei dat hij voor vrijdag niets anders te doen had en dat hij graag mee op jacht wou gaan als het bleek dat dit de sporen van een Woezel waren.
"Je bedoelt natuurlijk dat er twee Woezels zijn, hé?", zei Winnie-de-Poeh.

Winiie en Knorretje lopen door. Bij nader inzien blijkt dat ze in een grote boog om een boom heen lopen... De sporen verdubbelen zich, er komen Woezels en Wizzels bij, en het verhaal wordt steeds spannender en enger. Tot Knorretje het niet meer houdt en ervan door moet. Ineens heeft hij nog een klus te doen! Niet veel later worden Poeh en Knorretje erop geattendeerd dat zij zelf de makers van de sporen zijn!

Ik geloof dat de illusie die we in onszelf laten bestaan ook degene is die we zien. Dat is ook het gevaar dat erin schuilt als we ons laten leiden door synchroniciteiten. We kunnen er in gevangen raken.
In Logion 3 van Thomas staat: De waarheid is in je hart én in je oog.
Wie kiest om vanuit liefde en verwondering te leven zal die ook rondom zichzelf zien. Het "lezen" van sychroniciteiten kan ook bevrijdend zijn. Het is een mogelijkheid om contact te maken met wat voor ons vaak een onbewust of bovenlogisch niveau is. We gaan op die manier buiten het spectrum van onze gewone dagelijkse belevenissen. We zouden het kunnen beschouwen als een kans om contact te maken met het grotere verhaal dan ons eigen leven. Dikwijls op tweesprongen in mijn leven, waar ik onmogelijk kan weten wat de beste oplossing is, laat ik me leiden door synchroniciteit. Ik stel dan mijn beslissing uit tot er zich een teken voordoet en natuurlijk komt dat dan ook altijd, omdat ik erop gespitst ben. Het is een levenshouding die ik niemand in het bijzonder aanpraat, maar die ik persoonlijk ervaar als verrijkend. Het laat mij toe om ontvangend en vertrouwend in het leven te staan. Het is voor mij een manier om contact te vinden met wat er in mijn hart leeft. En het risico dat ik af en toe eens achter een "woezel" of een "wizzel" aanzit, zonder het onmiddellijk door te hebben, hoort bij het spel.

Mooi.Kleurrijk en met nuance.

Heeft één van jullie al de documentarie van Nij bekeken?


Dag Harry,

Nee, ik wou ze bekijken, maar de link kan in België niet geopend worden, alleen in Nederland.


hallo allemaal.
Wat leuk dat jullie ook geintersseerd zijn in deze materie.
Waarschijnlijk ten overvloede wijs ik jullie op de i tjing die ik grondig bestudeerd heb en waarin het geheel van omstandigheden die zich voor kunnen doen in beeldspraak is vastgelegd.Een manier van raadplegen is het werpen van munten maar je kunt hem ook gewoon lezen en zelf je lessen trekken.Sinds kort kun je hem ook online raadplegen waardoor het zinvol toeval gebruikt wordt om inzicht te krijgen in de situatie waar je je op dat moment in bevindt.
Ook ik ben voorzichtig met het trekken van conclusies alleen aan de hand van orakels die voor velerlei uitleg vatbaar zijn maar als je op je eigen oordeelvermogen vertrouwt kan het een nuttig hulpmiddel zijn.
groeten

paul


Ben laatst begonnen in een marketingboek van Seth Godin,

Denk dat veel mensen dat boek wel kennen.

Alle marketeers zijn leugenaars waarbij "leugenaars'' op de kaft is doorgestreept en vervangen is door ''vertellen verhalen'',

Alle marketeers vertellen dus verhalen,

Je zou denken dat hij vind dat je moet liegen om een goede marketeer te worden maar niets is minder waar,

Het gaat om het vertellen van de ''waarheid'', i.i.g het vertellen van een verhaal, een verhaal waar je zelf heilig in geloofd maar wat hij onderstreept is dat dat nog steeds een verhaal blijft en niet de werkelijkheid,

Vind het grappig dat een schrijver van een marketingboek (want in dit boek gaat het natuurlijk uiteindelijk om hoe je kunt verkopen en jezelf op de kaart kunt zetten) je zulke belangrijke inzichten kan laten zien.


Nij, dank voor je documantaire tip, gisteren gevolgd.

Vanochtend wandelend in het open veld
een kleine geel stukje ballon gevonden met naamkaartje.

Verwonderend alles valt samen in de open ruimte


Toevallig;) krijg ik een stukje tekst onder ogen:

"Genegenheid"

Het mysterie van de Eenheid in alles
openbaart zich in het helder zijn tussen Veelheid.

Energie is trilling. Vergelijkbare energieniveaus trekken elkaar aan of stoten elkaar af. Het niet als toevallig bestempelen van ontmoetingen maakt dat de Eenheid der verschijnselen zich kan tonen.

Verschijningen worden dan herkend als afkomstig uit één Bron. Met het besef daarvan realiseert zich de oorspronkelijke verwantschap die in alles is.

Angst is de bron van afgescheidenheid, die ervoor zorgt dat die verwantschap niet gevoeld wordt. Een vals zelf dringt zich als echt op aan het zijnsbesef. Van daaruit worden veronderstellingen op de wereld en de ander geprojecteerd.

Inzicht in dit mechanisme geeft ruimte voor herkenning en vertrouwen, zodat verwantschap zich als genegenheid kenbaar kan maken.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.