Pakkende teksten

leef je eigen mythe

    door Nij, 13/08/2013 09:24. #44911. 5 reacties, laatste

Een vriendin gaf mij dit boek door van Harm Knoop.
Ook wordt Bram en de gnostiek in het boek aangehaald.
Misschien een aanrader voor diegene die de bijbelse mythen kent en leest?

Een pleidooi om in het levensverhaal van elk mens bewustwording en zingeving te vinden aan de hand van oude mythen. Die mythen zijn geen 'onware verhalen', maar gaan juist over de diepste psychische en existentiële lagen van mensen. Daar ligt ook hun verbinding met religie en spiritualiteit: zingeving en verbondenheid met het transpersoonlijke worden ervaren in verhalen. De auteur is predikant in de Nederlandse Protestanten Bond. Hij haalt zijn inspiratie uit allerhande bronnen van mythen. De auteur gebruikt de aanpak en verhaaluitleg van Carl Gustav Jung, de psychiater die begin twintigste eeuw nadruk legde op de betekenis van het symbool ten behoeve van de geestelijke gezondheid van mensen. Dit boek begint met de spirituele 'Werdegang' van de auteur, daarna komt het onderscheid ego en Zelf aan de orde en het Jungiaanse begrip 'individuatie'; oudtestamentische verhalen krijgen een nieuwe uitleg en er is aandacht voor wat taal kan en niet kan; over Paulus van het Nieuwe Testament en religieuze concepten wordt gesproken, evenals over Griekse mythen en over Jungiaanse denkbeelden. Met bibliografie. Gemakkelijk leesbaar; voor zinzoekers en verhaalgevoeligen. Een eigenzinnig en waardevol boek en nog waardevoller als je de Bijbelse mythen zelf leest en kent.


Dag Nij, bedankt voor deze tip. Ik heb het boek aangeschaft (Leef je eigen Mythe) en inmiddels twee keer gelezen.
Zo langzamerhand ken jij me wel een beetje van dit forum en daarom weet je ook vast wel dat dit boekje me aanspreekt.
Heb ik je goed ingeschat Nij?
Wim op zoek naar zich zelf (Zelf).
Vaak hoor ik in mijn directe omgeving "Jij leest te veel boeken, allemaal tweedehands spul" zoal Krishnamurti dat ook zegt, "Ga van je zelf uit"
Toch bevat dit boekje voor mij weer kostbare wegwijzers die ik wil onderzoeken en ervaren.
Uiteindelijk wil ik graag ontdekken wat mijn mythe is die ik leef.
Ik heb het volste vertrouwen dat mijn onbewuste zich zal openbaren om iedere keer iets bewustbaar te maken zodat het Zelf en het Ik elkaar zullen ontmoeten, herkennen en bekennen, aanvaarden.
Mag ik je uitnodigen om mee te reizen?

Ja Wim je hebt me goed ingeschat.
Ik dacht o.a. ook aan jou toen ik de inhoud van het boek las.
Misschien dat ik het boek ook nog ga lezen of stukjes eruit. Ik heb het zojuist bij de bibliotheek gereserveerd.

Mijn mythe/verhaal is dienstbaarheid en de valkuilen hiervan leren zien en doorzien.
Om steeds meer uit te komen bij lege handen.
En zoals jij het zo mooi zegt in het vertrouwen te leven dat het Zelf en ik elkaar hierin kunnen ontmoeten, herkennen, bekennen en aanvaarden.

@ Mag ik je uitnodigen om mee te reizen?

Ja graag!

OK Nij, dat staat!
Misschien dan ook nog deze "reisgids" doornemen en daarna kijken wat ons gezamenlijk inspireert voor de reis.


Wim inmiddels ben ik het boekje met belangstelling aan het lezen.

Ik word er blij van, een feest van herkenning!

Vooral volgend stukje:

Enkele jaren geleden had ik met iemand die mij zeer na gestaan had een ernstig persoonlijk conflict dat mij tot op het bot raakte. Maandenlang ben ik daardoor bezet en geagiteerd geweest. Ik hoefde maar aan die persoon te denken of mijn sluimerende woede ontvlamde. Schelden op hem deed ik in stilte en als er niemand in de buurt was hardop. Vertwijfeld vroeg ik me steeds af - kon het die ander niet vragen - wat de oorzaak was van zijn aanval op wie ik was. Zo ervoer ik het: als een aanval op mijn persoon, op mijn integriteit. Ik was diep gekrenkt en voelde mij in mijn wezen aangetast. Tot op een ochtend, zo'n 9 maanden nadat het conflict was begonnen. Ik werd wakker met een inzicht dat me als de bliksem trof. Alleen maar de woorden: "het is niet van hem, maar het is van mij." En ik snapte meteen waar het over ging. Mijn grote boosheid was niet van die ander, maar van mijzelf. Dat klinkt logisch, het was immers mijn boosheid. Maar ik beleefde het als iets wat van buiten kwam: hij maakte mij boos en gekwetst. Tot die ochtend. Dat het mijn boosheid was, betekende - zag ik opeens heel scherp - dat het niet van buiten kwam, maar van binnen. In het conflict raakte iets mij in mijn kwetsbaarste plek, wist ik op dat moment. Een kwetsbaarheid waar ik niet van wilde weten, die ik niet kon aanzien en met mijn woede naar buiten was gericht uit mijn bewustzijn hield. Dat ik op die kwetsbare en verborgen plek geraakt werd, daar had die ander part nog deel aan. Het geraakt worden ging volledig buiten hem om, gebeurde zonder dat hij dat wist of bedoelde. Dat was alleen maar van mij. En de mooiste bevestiging van dat inzicht: vanaf die ochtend ben ik niet meer boos geweest op die man, niet een keer. Ik had mijn boosheid "ingeslikt": erkend en aanvaard als iets eigens van mij. Door de aanvaarding van mijn kwetsbare plek was het ook het geraakt zijn van mijzelf geworden, evenals de boosheid. Die dan ook niet meer nodig was.

Harm Knoop


Prachtig vind ik het 5de inzicht van Don Miguel Ruiz, beschreven in het boek van Leef je eigen mythe van Harm Knoop

5 Wees kritisch, maar luister goed.
"Slik niet alles voor zoete koek wat mensen zeggen. Ze zeggen zoveel en ze zullen het over het algemeen oprecht menen. Maar veel van wat ze vertellen is niet waar, komt voort uit leugens waar mensen in leven. En uit de onuitgesproken en onbewuste codes waarmee de schone schijn wordt opgehouden. Zoals in het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Hoe dieper de code ingeademd en eigengemaakt is, hoe overtuigender mensen zijn van de mooiste kleren van de keizer. Wees dus altijd kritisch. En hoor door het verhaal van de wereld het echte verhaal van een levend mens. Luister naar het verlangen naar het onberispelijke leven, het verlangen dat onbewust door leugens heenspreekt. Hoe sterk de leugen ook is, het verlangen is nooit ver weg. En wil gehoord worden, erkend, en omarmd."


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.