Pakkende teksten

De parabel van de cirkel

    door Luc, 12/11/2013 23:25. #45168. 2 reacties, laatste

Er was eens een cirkel die volmaakt was. Nou ja, hij was volmaakt op zijn eigen manier. Hij was met name volmaakt rond, anders zou het geen cirkel zijn. Maar toch nam die cirkel daar geen genoegen mee. Hij voelde zich anders en beter dan de andere cirkels, terwijl die er nochtans allemaal eender uitzagen als hijzelf. En dus begon hij zichzelf om te vormen. Hij zorgde ervoor dat hij vier mooie rechte hoeken kreeg en dat al zijn zijden precies even lang waren. Maar alle vierkanten waren daar vierkant tegen, want een cirkel kon nu eenmaal geen vierkant zijn. Omdat de cirkel het daar niet mee eens was, begon hij zich in allerlei bochten te wringen.
Op een dag zag iemand hem en riep: “He, kijk daar eens! Wat een raar figuur.”
“Ik ben helemaal geen raar figuur, ik ben een cirkel!”, antwoordde hij verontwaardigd. “Een speciale cirkel.”
“Nou, voor mij ben je gewoon een raar figuur”, antwoordde de man.
Toen brak er iets in de cirkel en vanaf toen was hij een gewoon lijnstuk. Heel gewoontjes, geen rechte of zo, neen, gewoon een willekeurig lijnstuk. Hij was danig van zijn stuk gebracht.
Uiteindelijk slaagde hij er in om met zijn einde opnieuw aansluiting te vinden bij zijn begin. Nu was hij opnieuw een figuur. Misschien wel een raar figuur, maar toch een figuur. En omdat hij al zoveel geleden had, was hij daar nu wel tevreden mee en dus zette hij een punt achter al zijn vervormingen. Maar toen hij dat punt zag, nam hij daar afstand van. Precies evenveel afstand met alle delen van zijn lichaam. Dat was voor hem helemaal niet moeilijk, want het lag in zijn aard. Hij was verwonderd om vast te stellen dat hij opnieuw een cirkel was, net dezelfde die hij eigenlijk altijd al was geweest. Een volmaakte cirkel. Net zo volmaakt als alle andere cirkels.

De cirkel is rond, dacht hij toen.


mooi verhaal Luc.


Dank u wel Annette.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.