Pakkende teksten

ontdekken

    door Nij, 08/02/2014 10:08. #45297. 9 reacties, laatste

"Het doel van alle ervaring is de werkelijke waarde der dingen ontdekken."
Krishnamurti


Een tijd geleden was ik deelnemer aan een dispuut van filosofen. Het onderwerp was milieubeheer. Dat spitste zich toe op het behoud van de bruine kiekendief. Was er werkelijk een goede reden te bedenken waarom we dat zouden moeten doen? Was er wel een dwingende morele plicht? De evolutie gaat tenslotte waardeloos haar eigen gang.
Mijn argument was heel simpelweg: ik wil het niet. Ik wil niet dat de bruine kiekendief verdwijnt. Dat werd niet als een geldig argument ontvangen. Er moest toch een goede reden te bedenken zijn waarom ik dat niet wilde?

Deze discussie is, meen ik, een goed voorbeeld bij de uitspraak van Krishnamurti. Hij zegt: 'het doel van alle ervaring....' Hij heeft het dus over ervaring, niet over goede redenen.
Als je eenmaal een bruine kiekendief van nabij in de natuur hebt gezien, dan doe je daarbij de ervaring op dat het bestaan van dat beest waarde heeft, werkelijke waarde. Die waarde hoeft niet gerechtvaardigd met een sluitende redenering. Die waarde is in de ervaring gegeven. Daar kun je vervolgens denkend gevolg aan geven. In die volgorde dus. Eerst de de waarde als een gegeven in de ervaring erkennen, daarna denkend zoeken naar een oplossing tot behoud daarvan.


Ja, Bram, het is soms vechten tegen de bierkaai.
Men denkt in beton, in gladde tuinen en alles overzichtelijk. Een vogel!! Wat nou een vogel!! Wat voegt die toe.

Daar komen ze dan achter als zo'n dier weg is, als bv de muizenpopulatie in eens heel hard gaat groeien. Dan vraagt men zich verwonderd af: Hoe kan dat nou?

Ik vecht hier al jaren voor de egeltjes, wat is er nu simpeler dan wat rommelige struiken voor egeltjes? Nee hoor, alles plat en later klagen ze dan dat er zoveel slakken zijn!!

Moeder natuur doet het klaarblijkelijk verkeerd. :-(

Maar je voelt het, hé Bram, het is niet goed om dieren geen plek te gunnen. Je kunt het niet altijd onder woorden brengen, niet altijd redenen aanreiken, maar het gevoel.....


Bram, wanneer ik vroeger zei dat wil ik niet of ik heb er geen zin in, kreeg ik te horen dat ik niets te willen heb of dat ik maar zin moet maken. Nog steeds blijkt deze constructie wanneer dit verwoord wordt op tegen stand te stuiten.

Had je statement, op het filosofiedispuut, waar men zich bezig houdt met het goede, het schone, en het ware misschien meer effect gehad als je gewoon gezegd had, omdat ik hem mooi vindt en daarom vind dat hij bestaansrecht heeft?


Wat geweest is, is geweest, Linda.
Ik wilde met mijn voorbeeld alleen maar de door Nij geciteerde uitspraak van Krishnamurti bevestigen, meer niet.
Waarden kunnen alleen in de ervaring gekend worden.


Ik kan me hier alleen maar bij aansluiten,er is niet altijd een rationele`geldige`reden te geven maar toch voelt het goed om te handelen zoals je doet.Persoonlijk werk ik graag in mijn tuin en heb ik toevallig afgelopen weekend een uilenkast geplaatst omdat ik nu eenmaal wil dat er genoeg uilen zijn,ik verheug me er op dat er wellicht daadwerkelijk een uil zal gaan nestelen,gewoon,dat schouwspel vervult me met vreugde.Dat de uil ook muizen vangt en misschien duiven en spreeuwen uit de fruitbomen houdt zou helemaal mooi zijn.Er schiet me ineens een spreuk te binnen van een indiaanse hoofdman:
Pas als de laatste boom geveld is,de laatste rivier vervuild,de laatste diersoort uitgestorven is zal de mens inzien dat je geld niet kunt eten!Hij had het niet scherper kunnen verwoorden.

Groeten

Paul


Lijkt me helemaal te gek Paul om een uilenkast in je tuin te hebben en vol verwachting te zijn of er genesteld gaat worden en hiervan getuige te mogen zijn.
Gaaf hoor!


en wat is de werkelijke waarde van alle ervaring? nul komma nul.Hoe mooi dan ook, of naar, zie ze als richtingwijzers,en ga aan ze voorbij en kies je richting. Welke richting ga je? Jee, het lijkt wel of ik alles weet en heb meegemaakt, maar waarom voel ik me dan soms zo dom? Maar ik vind alles wat met oa gnostiek te maken heeft zo treffend en mensen die in zichzelf schouwen op zoek naar zichzelf zo verrekte interresant. Dan ben ik opeens klaarwakker.Elk licht is er een.Want er zijn niet veel lichten in de wereld, dus als iemand op zoek is naar de bedoeling van bestaan dan geeft zo'"n iemand licht en warmte en troost en bescherming aan zn medemens, vaak zonder dat ie dat weet of merkt.


dag Gerie

@en wat is de werkelijke waarde van alle ervaring?

Voor mij?

Dat er licht is dat ik licht ben en dat ik met duisternis behept ben zolang ik niet tot op de bodem zelfafwijzing doorzien en doorgrond heb.


Hallo Gerrie,

@ Jee, het lijkt wel of ik alles weet en heb meegemaakt, maar waarom voel ik me dan soms zo dom?
Woorden die van mij lijken te zijn, woorden die weergeven dat mijn ervaring en gevolgtrekking niet van belang zijn of kunnen zijn bij de ervaringen van die ander. Ik pas niet in de deze maatschappij, weet niet hoe de wereld in elkaar steekt, is wat ik regelmatig te horen krijg. Op zo'n moment voel ik dom, de kleuter die de student de richting wijst.Leer ik het dan nooit, ik begrijp het inderdaad niet.

Toch na verloop van tijd blijkt het wel van belang, of omdat de ander mijn idee heeft overgenomen, of omdat wel blijkt te kloppen.

Vanochtend kwam ik in de boekhandel een kennis tegen. Ik vertelde haar over het boek wat ik voor mijn verjaardag had gekregen. Dat het gaat over oorzaak en gevolg, over goede bedoelingen die een spoor van "kwaad" in gang zetten dat verder gaat dan we kunnen voorstellen. Een man onderbreekt het gesprek. Hij had een soort gelijke ervaring in zijn leven. Dat het achterhalen van de oorzaak verhelderend kan werken.

Het is een van de thema's uit mijn leven. Het is waar ik commentaar op krijg. Je moet niet altijd zo diep nadenken, wees eens spontaan en vrolijk. Toch de man bedankte mij, er vond een lichte rilling in mij plaats. Het gevoel wat ik vaker heb wanneer de juiste snaar geraakt wordt, er iets opgelost of mogelijk gemaakt.

Dankbaar voor de ervaring die niet zozeer mijn verdienste is, maar wel mogelijk is via mij. Op dat moment ook de gedachte en dit zijn kleuterlessen?Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.