Pakkende teksten

Helderheid

    door Marianne, 20/04/2014 10:40. #45422. 8 reacties, laatste


Helderheid

Volkomen vrij, leeg en vol tegelijk…
is de Ene Geest.

Open en onbegrensd is bewustzijn in zichzelf. Beeldvorming in de geest maakt dat zijnsbesef zich iets kan voorstellen. Wanneer het zich identificeert met die beelden beperkt het zichzelf.

De persoonlijke geest is als het ware een echo van de Ene Geest, die denkt dat persoonlijke met in-beelding van voort-bestaan te kunnen verzekeren.

Vereenzelviging met tijdelijke attributen moet voor houvast zorgen, als het zijnsbesef door de veelheid van omgevingsindrukken uit de Oorspronkelijke Stilte is geïntimideerd.

Wanneer zijnsbesef van die vervreemding bewust wordt, openbaart De Weg zich. De Weg is de realisatie van tijdloze helderheid en heelheid die ieder op unieke wijze ondergaat.

Frits van der Ploeg


Komt me erg bekend voor. Dit is een korte samenvatting van de leer van de advaita vedanta. Niet erg origineel dus, ook al beroept de schrijver zich voor de kennis daarvan op een persoonlijke ervaring, aldus zijn website.
De advaita vedanta is ook zo'n ego-ontkennende traditie. Het ego is slechts een illusie van het bewustzijn, wordt daar geleerd.
En voor het kwijtraken van je ego kun je bij Frits in de leer.
Maar wat ik me nu afvraag is: wat is de relatie met de asperges die ik zojuist heb geschild voor de maaltijd van vanavond?

Zo'n zeshonderd jaar vC schreven joodse priesters die terugkwamen uit de babylonische ballingschap teksten waarin ze een wrekende god creëerden die de persoonlijke kennis van goed en kwaad verbood. Die kennis kwam alleen aan de priesters toe. Hun zelfgeschapen god zou de mensen straffen die zich niet aan de priesters onderwierpen.
Dat beeld van die straffende god is overgenomen door de latere katholieke priesters die ook hun macht op die joodse god baseerden.
Paus Pius X zei het openlijk in de encycliek Vehementer (1906 ):

De kerk is van nature een ongelijke gemeenschap. Zij omvat twee categorieën van perso-nen: de herders en de kudde. De massa heeft geen ander recht dan te aanvaarden, geleid te worden en met onderwerping de bevelen te volgen van wie haar leiden.


Ook de teksten van de advaita vedanta dateren van lang voor onze jaartelling. Toen schreven goeroes in India teksten waarin mensen werd verteld dat hun eigenheid een dwaze illusie was. Ze beloofden heil als ze zich aan de goeroes onderwierpen, vooral niet vertrouwend op hun persoonlijke inzichten.
En zoals de rooms-katholieke priesters zich beriepen op de god van hun joodse voorgangers om opnieuw daarop hun macht te vestigen, zo zijn er ook nu weer goeroes die zich opwerpen als therapeut, en de relatie met hun cliënten aangaan op basis van hun vermeende eigen superieure positie, ontleend aan een ruim tweeduizend jaar oude traditie van de advaita vedanta, bewerend dat ze die kennis hebben uit eigen ervaring.

Het wordt tijd voor iets anders. Het alternatief is helder verwoord door Aleid Schilder. Zij schreef, als therapeute, lang geleden in dagblad Trouw:
Ik hoef die ander niet te redden en kan dat ook niet. Daarbij geloof ik dat mijn gesprekspartner in wezen zelf het beste ‘weet’ wat er moet gebeuren.

We treffen hier een model aan. Deze overtuiging leidt tot respect voor het eigen zijn van die ander. Als we al in een relatie van hulpverlening tot die ander staan, kan en mag die hulp niet verder gaan dan het wekken van die ander tot ‘zijn eigen weten’, opdat die ander ‘zichzelf kan verlossen’.
Hallelujah.


Beste Bram,

Op dit forum verscheen een tijd geleden een stuk van jou over maskers. De zin “De wezenlijke vraag is of de vorm die je aanneemt verbonden is met je ware zelf, of dat het, integendeel, fungeert als een ondoordringbaar masker waarachter je ware zelf verborgen is.” raakte mij.

Sloot aan bij wat ik al langer aan het onderzoeken ben, de verschillen tussen vals zelf(beeld) en ego. Dat lijken mij inmiddels twee heel verschillende zaken. Ben overigens niet geïnteresseerd in het kwijtraken van mijn ego, wel in helder waarnemen. Mijn ervaring is dat voor dit soort onderzoek Frits een oprechte gesprekspartner is. Herken totaal niet het beeld dat jij over hem schetst in jouw reactie, dat even terzijde... In een mailwisseling met hem naar aanleiding van bovenstaand stuk reageerde hij zo..

Egoloosheid en eigenheid

Je kunt 'ego' zien als iets dat uitgeroeid moet worden, waarbij egoloosheid angst oplevert, alsof je dan niemand meer bent.
Je kunt ego ook zien als toon die je aanwezigheid heeft. Na besef van ware Aard, krijgt ego vanzelf een heldere toon: waarde hangt niet meer van ego-prestaties af.
Je hoeft niet 'egoloos' te worden of zijn... aanwezigheid kun je ook zien als unieke eigenheid. De 'erfenissen' uit het verleden hebben geen 'lading' meer en zijn daarmee 'openingen' tot expressie.

Ben wel benieuwd hoe jij dit leest, Bram.
De email die Frits je stuurde bevestigt mijn indruk dat zijn inzichten ontleend zijn aan de advaita vedanta. Het ego zou alleen een 'toon' zijn. Daar ga ik niet in mee.
Voor mij is de persoonlijke eigenheid deel van de concreet bestaande werkelijkheid, als iets wat op zichzelf bestaat, en niet alleen maar als een projectie van de geest.
Ik kom er nog op terug; ik ben nu de saus voor de asperges aan het voorbereiden.


Fijn dat je er op terug wilt komen, dat wacht ik graag af. Wens je verder een fijne paaszondag en hoop dat de asperges je lekker zullen smaken!


Ik hoop vooral dat mijn gasten de asperges lekker zullen vinden. Dat vind ik even veel belangrijker dan de verlossing van mijn ego.


;-O

www.youtube.com/watch?v=c_R2_5-NRvA


Marianne, ik heb net gisteren de laatste drukproeven van mijn drie boeken naar de uitgever gestuurd. Ik merk ineens dat ik erg moe ben. Ik heb er hard aan gewerkt.
Het kan daarom wel een weekje duren voor ik je zal beantwoorden. Ik moet even bijkomen.


Attent dat je dat laten weten, Bram. Als het er niet van komt, is dat ook goed. Het onderwerp komt vanzelf wel weer een keer langs. Hoop dat je geniet van je welverdiende rust. Succes met deze uitgave.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.