Pakkende teksten

zonde of menselijk tekort

    door Nij, 17/09/2014 11:24. #45759. 9 reacties, laatste

van: Elisabeth van Wensveen

Ik had het met een vriend over het begrip ‘zonde’. Dat vond hij toch zo’n beladen en moralistische term, volstrekt uit de tijd. Dit begrip werd alleen maar gebruikt om de mens klein en afhankelijk te houden. Hij zou het liever hebben over het ‘menselijk tekort’.
Daar was ik het helemaal mee oneens. Als je het hebt over het ‘menselijk tekort’ ga je naar mijn mening uit van een onoverwinbaar ingebakken gebrek in het mens-zijn. De mens is nu eenmaal niet volmaakt, jammer niks aan te doen. 't Zal ook nooit veranderen, het is een in-geëvolueerde productiefout.
Ik vind dat je dan de mens als ‘geschapen naar Gods beeld en gelijkenis’ geen recht doet. Tuurlijk, wij mensen maken er vaak een potje van. Maar als gelovige vertrouw ik erop dat we die gelijkenis met God eenmaal zullen bereiken. Dat is ons beloofd door Christus Jezus. Hij heeft deze godgelijkheid geleefd. En naar mijn idee ligt deze mogelijkheid ook steeds voelbaar diep in ons. Vooral op de momenten dat je diep van binnen weet dat je meer potentie hebt en beter handelen kan dan dat je feitelijk doet.
En precies daarom waardeer ik het begrip ‘zonde’. Zonde is in onze taal een deel van het woord ‘afzondering’. De mens heeft zich eens afgezonderd van God, en doet dat nog steeds. Voortdurend zondert iedereen zich af van datgene wat de mens ten diepste bedoeld is. En vaak voel je dat ook wel diep in je hart: zo’n stemmetje dat een nauwelijks waarneembaar appèl doet. Maar omdat het gaat om een afkeren van, is er ook de mogelijkheid om terug te keren. Net als in de gelijkenis van de verloren zoon. Deze vraagt zijn erfdeel van zijn vader en vertrekt naar een ander land. Daar verbrast hij in korte tijd zijn hele erfdeel. Hij kan niet aan werk komen en moet uit de voerbakken van de dieren eten. Dan neemt hij het besluit terug te gaan naar zijn vader, die hem vreugdevol weer opneemt.
Afzondering, zonde, kan overbrugd of hersteld worden. Een tekort is onontkoombaar en definitief. Geef mij dus maar de zonde. ;-)Wat een heerlijke tekst, Nij. Ik moest er hartelijk om lachen: "Geef mij dus maar de zonde."


In het verlengde van zonde, of menselijk tekort vanavond een film over dit thema in heel brede zin: persoonlijk en maatschappelijk

Film Boy A vanavond (laat 23:40 uur) op Canvas.
Het is een verhaal over boetedoening en vergeving.
Een verhaal dat vraagtekens stelt bij de acceptatie van anderen in je eigen leefwereld.
Een kritische kijk ook op "eens een monster, altijd een monster".


Als nieuwe eend in de bijt wilde dit onderwerp 'zonde' aangrijpen om mezelf kenbaar te maken. In de tekst van Elisabeth komt de parabel van 'de verloren zoon' ter sprake. In deze parabel zondert de zoon zich af van zijn vader; de vraag komt bij hem op: 'wat als er nu nog eens iets is buiten het huis van mijn vader?' En vanuit deze afscheidingsgedachte schept hij zich een wereld buiten het 'huis' van zijn vader. En in deze wereld verdwaalt hij en vergeet waar hij vandaan komt om zich dan toch plotseling, in de ergst nood vertoevend tussen de varkens, weer te herinneren wat zijn THUIS is. En hij besluit terug te gaan en wordt met open armen ontvangen en komt dan tot de ontdekking dat er niets is veranderd en hij dus blijkbaar helemaal niet is weggeweest en er geen afscheiding heeft plaatsgevonden.
En hier zien we dus de vernieuwing die Jezus heeft aangebracht aan het verhaal van het Aards Paradijs in het Oude Testament. Er is geen sprake van 'zonde' want we zijn nooit uit het koninkrijk verdreven. Het koninkrijk is 'in' ons. We ZIJN het koninkrijk. Hier komt dus een eind aan onze zoektocht, want de weg die we zoeken, dat ZIJN we. En wat betreft de 'zonde' dat is een van de vele concepten die we gewoon los kunnen laten.


Hoi Henk, welkom!
Doet me denken aan de film over Jezus die ik zag waarin hij zegt:
"The Father and I are one and te same". Hierop werd hij gevangen genomen.
Dit werd gezien als Godslastering...
Dank voor je reactie.


Dank je Yvonne.
Natuurlijk werd hij gevangen genomen. Men wist toch niet waarover Jezus sprak. Alles werd nog verstaan en geïnterpreteerd vanuit het Oude Testament. En helaas gebeurt dat heden ten dage nog steeds.


Dag Henk, allereerst hartelijk welkom hier. En met jouw binnenkomer laat je meteen een prachtige visie zien op dat verhaal van de verloren zoon.
IK vind het, nu ik je lees, heel overtuigend dat het verhaal van de verloren zoon als het ware een correctie is op het verloren paradijs. Het verloren paradijs lijkt voorgoed verloren. En God is 'gans anders'.
Maar in het verhaal van de verloren zoon, laat je zien dat hij eigenlijk nooit weg is geweest. Het paradijs, of het koninkrijk, is altijd in hem aanwezig geweest. De afgescheidenheid was slechts een illusie.
Dank voor deze zienswijze. Heel mooi.


Dank je Bram voor je welkom.

Voor mij is de parabel van 'de verloren zoon' de mooiste en belangrijkste gelijkenis die Jezus heeft verteld.

M.i. is dat Jezus' belangrijkste, zo niet enige, boodschap geweest; nl dat het idee van afgescheidenheid, het afgezonderd zijn, de 'zondeval' en dus het zonde-idee berust op een vergissing, een onjuist gerichte waarneming (interpretatie van wat we met onze fysieke ogen zien); dat zonde dus eigenlijk in absolute zin niet bestaat.

En ik denk dat het Jezus' bedoeling was ons te laten zien dat 'het koninkrijk' of het 'aardsparadijs' niet een plek is waar we naar toe gaan of vandaan komen, maar een 'staat van ZIJN' is. En hoe kun je iets wat je BENT verliezen?

Ieder mens is dus een 'verloren zoon', die, als hij 'wakker' wordt, plotseling ziet dat hij de 'VADER' nooit verlaten heeft en dat hij in de 'VADER' één is met alles en iedereen. En dan kan er van zonde geen sprake meer zijn, omdat dan alle tegenstellingen waaruit de schepping lijkt te bestaan wegvallen.

Dan blijkt alles LIEFDE te zijn en blijkt de twee al één te zijn, omdat deze staat van 'ZIJN' buiten tijd en ruimte staat.


Dag Henk, opnieuw erg mooi wat je schrijft, zoals:
'....omdat deze staat van 'ZIJN' buiten tijd en ruimte staat.'
Zie mijn toelichting bij logion 111 van het Thomas evangelie.


En Bram..... vergeet logion 77 niet en je toelichting daarop!


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.