Pakkende teksten

het menselijk gelaat

    door Nij, 25/04/2019 12:41. #47256. 2 reacties, laatste

"De ander spreekt mij aan. Niet figuurlijk, zoals een boek of een kunstwerk mij aanspreekt, maar zeer concreet: hij/zij geeft zich te kennen als een volstrekt uniek wezen dat zich door mij niet kan laten inkapselen, en mij oproept hem/haar te vrijwaren van laster of hem/haar niet te vereenzelvigen met een partij, ideologie of zelfs maar een beroepsgroep. "Het gelaat van de ander" is: dat wat in een ander om respect vraagt, dat wat hem/haar onschendbaar maakt. "Gerechtigheid is de erkenning van de ander als ander."
De ander als ander erkennen is hem/haar benaderen vanuit zijn/haar zelfopenbaring, is antwoorden op de vraag: wie is hij/zij? Enkel de wie-vraag getuigt van authentieke erkenning. Het enige antwoord op die vraag is het opnemen van verantwoordelijkheid in gerechtigheid: de ander de plaats gunnen die hem/haar die hem/haar in zijn/haar andersheid toekomt.
De ervaring van het gelaat van de ander
heeft het karakter van een gebod of appel; ze is ongrijpbaar: ze kan niet opgeroepen of beheerst worden door degene die dit appel ontvangt. Goedheid komt niet uit mezelf, maar is een antwoord op het appel dat op me wordt gedaan.
Levinas


Sommige mensen zijn uitgesproken denkers en anderen zijn uitgesproken gevoelsmensen. Er zijn vrije vogels en mensen die het best functioneren in een team. Jij bent de enige mens op de wereld in jouw situatie, met jouw talenten. Jij bent anders dan alle anderen. Jouw situatie in de wereld en jouw persoonlijke eigenheid vormen samen het gereedschap waarmee je zin kunt geven aan je bestaan. Je zult beloond worden met gevoelens van geluk en met het ervaren besef dat jouw bestaan zinvol is, als je je persoonlijke eigenheid tot expressie kunt brengen in je relaties tot je medemens en tot het leven om je heen.
Niet alleen jij bent uniek. Ook alle andere mensen zijn uniek. Die rijkdom aan verscheidenheid van alle mensen onderling is één van de mooiste aspecten van het menszijn. De erkenning daarvan laat je de verrassende functionaliteit zien van de natuurlijke verschillen van mensen ten opzichte van elkaar.
Als je handelen in de wereld samengaat met respect voor de eigenheid van de ander, dan zal dat bijdragen aan de realisatie van een oneindige rijkdom aan individuele ontplooiing.
Liefde tot een medemens is allereerst het schenken van ruimte aan die ander om anders te zijn dan jij. Als iemand door een medemens bevestigd wordt in zijn eigenheid, met een liefdevol gebaar, een bemoedigend woord, of zelfs alleen maar een luisterend oor, kan dat een aanzet zijn tot persoonlijke bloei. Je medemens bemoedigen kost niets, maar kan voor die ander heel kostbaar zijn. Wij mensen hebben elkaar nodig. Niet als de gevangenbewaarders van absolute waarheden, maar als moedige mensen die in vrijheid elkaar onderling steunen en bevestigen in ieders eigen, unieke bijzonderheid.


Wat mooi en helder deze reactie op Levinas.
Het verduidelijkt hier en daar.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.