Pakkende teksten

Duizenden jaren geleden

    door Linda s.e., 02/06/2007 09:11. #4893. 24 reacties, laatste

"Duizenden jaren geleden trokken stammen van hot naar her, bedreven vrijelijk de liefde, kregen kinderen, en hoe groter een stam werd, hoe meer kans hij maakte om te verdwijnen-ze vochten onderling om voedsel, slachtten hun kinderen en vervolgens hun vrouwen, want die waren het zwakst. Alleen de sterksten bleven over en dat waren allemaal mannen. Maar zonder vrouwen lukte het de mannen niet om de soort in stand te houden.
Toen besloot iemand die gezien had wat er bij een naburige stam was gebeurd, dat dit bij de zijne moest worden voorkomen. Hij verzon een verhaal: de goden wilden niet dat de mannen met alle vrouwen de liefde bedreven. Dat mocht slechts met één vrouw, hooguit met twee. Sommigen waren impotent, anderen onvruchtbaar, een deel van de stam had geen kinderen om natuurlijke redenen, maar van partner wisselen mochten ze niet.
Iedereen geloofde het, want degene die het zei sprak in naam van de goden. Binnen enkele jaren werd de stam sterker-een juist aantal mannen dat in staat was om iedereen te voeden, een juist aantal vrouwen dat in staat was tot voortplanting, een juist aantal kinderen dat borg stond voor een langzame toename van het aantal jagers en vrouwen die voor de voortplanting zorgden."

Uit: "De Zahir" van Paulo Coelho


Prachtig verhaal, Linda!

Leo


Linda,

Ken je ook 'De Alchemist' van Paulo Coelho?

Daarin staat een tekst die ik lang geleden aangestreept had omdat die nogal indruk op me maakte:

"De wijzen hebben begrepen dat onze natuurlijke wereld slechts een beeld en kopie is van het Paradijs. Het simpele bestaan van de wereld is de garantie dat er een volmaaktere wereld bestaat.
God heeft die geschapen om de mensen door middel van de zichtbare dingen zijn geestelijke lessen en de wonderen van zijn wijsheid te laten begrijpen. Dàt is wat ik handelen noem!

Ik denk dat ik die 'Zahir' ook maar eens ga aanschaffen...

Leo


Ook ik ben een liefhebber van Coelho
Het boek Elf minuten heeft diepe indruk op me gemaakt.
Het is het verhaal van de Braziliaanse Maria die onder valse voorwendselen naar Genève wordt gelokt en daar in de protitutie terecht komt. Ze doet haar werk echter zonder schaamte, omdat ze haar geest leert zich niet te beklagen over wat haar lichaam doet en omdat ze zichzelf niet toestaat verliefd te worden. Ook de prostitutie is uiteindelijk een vak als ieder ander, met regels, werktijden en vrije dagen. Maar seks blijft voor haar, net als de liefde, iets raadselachtigs. Dat verandert als ze een jonge schilder ontmoet die haar in verwarring brengt, want ook al is hij net zo verloren als zij, hij weet de taal van het hart te spreken. Om de sacrale kant van de seksualiteit te kunnen ontdekken, zal Maria zich eerst met zichzelf moeten verzoenen. Paulo Coelho beschrijft stap voor stap de initiatie van een jonge protituee, een weg die bewijst dat seksuele vrijheid zo haar grenzen kent. Ware seksuele vrijheid kan slechts bereikt worden door een romantische terugkeer naar de waarden van hart en ziel.


Heerlijk die fantasie van Paolo Coelho over de voorhistorische mens! Paleantroprologen zijn iets voorzichtiger met speculaties over ons vrije seks verleden. Ze kijken naar onze naaste familie de Primaten, een gorilla mannetje heeft het makkelijk, zijn vijf vriendinnetjes blijven hem trouw hoewel hij voor een man van 200 kilo maar een onbeduidend klein piemeltje heeft. De chimpansee man heeft een aanzienlijk groter geslacht met een benijdenswaardige potentie. Dat is ook wel nodig want een chimpansee vrouwtje is als ze vruchtbaar is behoorlijk manziek en 'doet' het dan ook met verschillende mannetjes.
Zelf denk ik dat Paolo Goelho het bij het verkeerde eind heeft, ik denk juist dat de vrouwtjes de baas waren. Ik zelf geloof meer in een prehistorisch matriachaat waarbij de vrouwen meerdere minnaars hadden.
Monogaam of polygaam, in de gnosis bestaat er maar een huwelijk: het Mystieke huwelijk. Het mannelijke verenigt zich met het vrouwelijke, het geestelijke met het stoffelijke, waar afscheiding eenheid wordt is er liefde. Er bestaat geen moraal voor.
Heimelijk of werkelijk vrijen we misschien met meerdere partners, maar ook als we een partner trouw zijn, blijft het gaan over de intieme vereninging waarin we eenheid ervaren.


De puur sexuele vereniging mag dan wel genot schenken maar is geen garantie voor Liefde.

Ik zou het liever omdraaien:
Waar Liefde is wordt afscheidihg eenheid! En ik denk dat Paolo Cuelho het ook zo bedoelt.
Liefde is NOOIT moraal, zodra iets moraal wordt is de Liefde allang zoek.
En als Paolo Cuelho het over Liefde heeft bedoelt hij ook beslist niet de moraal! En ook niet puur alleen maar de sexuele daad.

De vereniging in het Mystieke huwelijk kan alleen maar plaatsvinden als er LIEFDE is en niet andersom.
Voordat je je met jezelf verzoend hebt ben je denk ik niet eens in staat tot die zuivere graad van Liefde, die de ware eenwording bewerkstelligd

Volgens mij hebben Nij en Paolo Cuelho het helemaal bij het rechte eind!

Laat de aapjes de aapjes maar...

Groet,
LeoRonald, ik snap die laatste zin van jou niet
@ ..werkelijk vrijen we misschien met meerdere partners, maar ook als we een partner trouw zijn, blijft het gaan over de intieme vereninging waarin we eenheid ervaren.

Mag ik jou vragen hoe jij dat ziet?
Nij


Ik ook niet, Ronald leg eens uit...

Jij zegt: 'of we nu met meerdere partners vrijen of met één, die we trouw zijn, het blijft gaan over de intieme vereniging waarin we eenheid ervaren.

Naar mijn bescheiden mening ( hi, voor het eerst dat ik deze uitdrukking gebruik) is werkelijke EENHEID, zonder LIEFDE niet mogelijk!
Vrijen met meerdere partners? Zoals bij de Chimpansees, met hun 'benijdenswaardige voortplantings apparaat' ..., ( sorry ik haal even jouw beschrijving erbij) Ik weet niet of dat nou wel tot de Mystieke Eenheid zal leiden.
Maar ja, ik sta altijd open voor nieuwe, -ha ha ha, ideeën!
Neem me niet kwalijk!


Hoi lieve mensen. De Zahir is het eerste boek van Paulo Coelho dat ik aan het lezen ben. Ik ga zeker meer boeken van hem lezen. De volgende wordt zijn nieuwste boek, iets met heks in de titel. Gaat geloof ik over een taboedoorbrekende, die moeten we hebben natuurlijk!

Voor de rest ben ik geinteresseerd in elke theorie over de geschiedenis van de menselijke natuur.

Had Ronald het niet over het huwelijk in jezelf? Volgens koppelt hij het verhaal van eenheid los van omgang met partners. Dat klopt dan toch wel?

Ik twijfel over allesomvattende liefde met een partner. Jullie hebben me zelf gezegd dat dit alleen in jezelf te vinden. Zo komt bij mij de gedachte op dat je partnerkeuze bestaat uit een combinatie van verliefd worden-wat te maken heeft met spiegelen of aanvullen e/o fysieke aantrekkingskracht en een verstandelijke keuze-is het een betrouwbaar iemand, zorgt hij goed voor mij en onze eventuele kinderen.

Andere mannen/vrouwen blijven aantrekkelijk, want je blijft verliefd worden vanwege behoefte aan spiegelen, aanvullen, fysieke aantrekkingskracht.

Als je heel bent blijft alleen de fysieke aantrekkingskracht over voor anderen, want dat is dierlijk en daar kan je van genieten of je er wat mee doet of niet.

Je partner is iemand waar je je leven mee deelt en iedereen heeft vast andere behoeftes, maar ik vind het belangrijk dat we samen kunnen groeien en elkaar steunen, naar elkaar luisteren, eerlijk zijn en begrip hebben voor elkaars behoeftes.

Eigenlijk is mijn theorie niet af. Misschien maak ik er wel een studie van.

XX
Lin


Oh, zat even op een andere computer en kwam flamencodanseres vandaar even langsvladderen.


fladderen bedoel ik


Hai Linda, s.e. Flamenc....enz. :-))

Het mystieke huwelijk gaat inderdaad om de Eenwording in jezelf!
Ik neem maar aan dat hij het zo begoelde...

Maar zoals jij het hier verwoordt:
Fantastisch, daar kunnen we allemaal eenpuntje aan zuigen! ( inclusief de psychiaters, hi,hi.)

Ga zo door Linda, 't is een prachtig stukje!

XX,
Leo


lieve Linda
@"Ik twijfel over allesomvattende liefde met een partner. Jullie hebben me zelf gezegd dat dit alleen in jezelf te vinden"
Dit vind ik heel mooi gezegd en raakt me.

De (misschien vermeende) allesomvattende liefde die ik voor een geliefde voelde heeft me toen ik bij m'n diepste onveiligheid moest komen naar de liefde in mezelf gebracht.
Het bracht me naar de donkere nacht in de ziel.

Aantrekken er niet omheen kunnen, de erotiek heeft me laten zien dat juist in de erotiek iets diepgaans gebeurt iets wat een spiegel is...ja...bijna iets heiligs om dichter bij mezelf te komen, misschien wel die onveiligheid...controleverlies...de leegte
liefs
Nij


Ronald@
"Zelf denk ik dat Paolo Goelho het bij het verkeerde eind heeft, ik denk juist dat de vrouwtjes de baas waren. Ik zelf geloof meer in een prehistorisch matriachaat waarbij de vrouwen meerdere minnaars hadden.
Monogaam of polygaam, in de gnosis bestaat er maar een huwelijk: het Mystieke huwelijk. Het mannelijke verenigt zich met het vrouwelijke, het geestelijke met het stoffelijke, waar afscheiding eenheid wordt is er liefde. Er bestaat geen moraal voor.
Heimelijk of werkelijk vrijen we misschien met meerdere partners, maar ook als we een partner trouw zijn, blijft het gaan over de intieme vereninging waarin we eenheid ervaren"

Ik blijf dit stuk maar lezen en herlezen.
Ik blijf steken bij "baas".
Zolang er in persoonlijke relaties bazen zijn, of dat nu man of vrouw is, dan is er naar mijn idee een iemand die het voor het zeggen heeft. Op zich niets mis mee misschien want alles wat onderdrukt wordt
eist toch vroeg of laat zijn/haar bestaansrecht op.
Hoe Linda jou interpreteert over het mystieke zo denk ik ook dat jij het kunt bedoelen.
Toch voor mij is het onduidelijk.
Dat kan aan mij liggen hoe ik het lees.
Zelf ben ik nauw betrokken geweest bij polyamory voor de liefde voor meerdere mensen ik bedoel daarmee seksuele liefde.
Meestal is er dan sprake van een eerste, tweede en derde relatie enz. of losse contacten, swingers noemen ze die geloof ik. Seksuele energie kan heel veel los maken. De karma's waar je mee te maken krijgt, kan krijgen ging in mijn geval buiten het proportionele.
Toen ik de vriend ontmoette had hij een open huwelijk omdat zijn vrouw dit zo wilde, zij had een minnaaar(s).
Het leek allemaal open en redelijk.
Al snel was hier geen sprake meer van en zat ik middenin een inmens drama en wespennest.
Na een paar maanden kreeg ik een mailtje thuis dat de minnaar van zijn vrouw zijn keel had doorgesneden. Hierop volgde niet te beschrijven horrottoestanden.
Zijn vrouw die een afscheidsbrief schreef.
Een vriend in grote nood, ik keek in de ogen van een levend lijk. Hij die steeds afgewezen werd en er toch voor haar wilde zijn. Ik wilde niet anders toen dan er voor hem zijn, want kan iemand menselijk gezien zoveel drama aan.
Toch bleek ik niet genoeg te zijn, ook aan zijn andere zijde had hij nog een vriendin nodig om aan te kunnen wat hij aan wilde kunnen. Mijn liefde kreeg toen zijn grens en heb mezelf vrij moeten gaan maken.
Nu is hij toch gescheiden, en woont bij de andere.
Het heeft me, zeg ik nu veel gebracht: ik heb de mens mogen zien in al zijn naaktheid in al zijn pijn en onmacht én gesjoemel, het uitspelen en leugens waar hijzelf in geloofde. Ik heb mezelf mogen zien in al mijn naaktheid.
Ik kwam tegen wat ik tegenkwam, het was helemaal tegen het randje aan.
Nu geniet ik me vrij te voelen.Ik reageerde op de tekst die Linda geciteerd heeft van Paolo Coelho. Ik heb mij altijd enorm veel geïnteresserd voor de eerste mensen. Juist die overgang van dierlijk naar menselijk gedrag heeft mij altijd sterk geboeid.
Ik twijfel eraan of Coelho het wel bij het rechte eind heeft als hij speculeert over die eerste mensen gemeenschappen.
De evolutie van de mens is ook nu nog vol op gaande. In onze eigen tijd en zeker hier op dit forum zien we dat de mens zich gaat bevrijden van zijn egoïstische levensstijl. We leren inzien dat ons ego ons steeds op het verkeerde been zet. We zijn geen afzonderlijke wezens, we beginnen steeds meer te begrijpen dat we EEN zijn met het hele leven.
De liefde brengt ons die heelheid. De liefde heft ook de tegenstellingen op omdat we leren inzien hoe alles met alles samenhangt.
Zo beleef ik ook het mystieke huwelijk, in de helende kracht van de liefde. Een relatie kan een sterke spirituele lading krijgen wanneer je geheel oplost in elkaar en er geen gevoel meer is van een afzonderlijk 'ik'.
De mensheid heeft dus een geweldige lange weg afgelegd, van de illusie van afzondering met alle ellende van dien, naar Heel Zijn.


Dank je wel Ronald!
Ik heb geen enkele vraag meer, het is helemaal helder.
...Ja...naar Heel zijn.
groet
Nij


Lieve Nij,

De openheid die je toont met het schrijven van je eigen ervaring, vervult mij met grote bewondering.
Het onderwerp heeft kennelijk veel bij je los gemaakt en je geeft aan je kwetsbaarheid handen en voeten.
ik heb er diep respect voor.
Je voelt je nu VRIJ......weef dit genot door je dagelijkse gang.

Carla.


Dag Ronald,

Je zegt veel intresse te hebben voor de ontwikkeling van dierlijk naar menselijk gedrag.
Vind je het het dan wel juist om een citaat van Coelho te bezien in het licht van juist of onjuist? Het hebben bij het rechte eind?
Naar mijn smaak schrijft deze fantastiche schrijver een ROMAN en bedrijft hij geen " wetenschap ". Of het moet die van de ziel zijn, want hij raakt er vaak aan bij mij.

Groet,
Carla.


@"Het onderwerp heeft kennelijk veel bij je los gemaakt en je geeft aan je kwetsbaarheid handen en voeten.
ik heb er diep respect voor.
Je voelt je nu VRIJ......weef dit genot door je dagelijkse gang."

Ja lieve Carla het is helemaal zoals jij het zegt. Ik voel me zelfs dankbaar voor het diepe leed dat ik bij de ander en bij mezelf heb gezien en ervaren. Het maakt me heel en vrij en ja ik geniet. De vreugde mag er zijn , de pijn mag er zijn. Overgave aan dat wat is..in vrijheid
liefs
Nij


Lieve Nij, ik ben ook blij verwonderd dat je je verhaal op het forum zet. Ik weet wat voor drempel dat was. Dikke kus!

Ronald, dat heel voelen in een relatie dat ken niet. Bestaat dat wel, of bestaat het alleen in een momentopname met iemand die je op dat moment aanvult? Ik dacht dat je mystieke huwelijk in één persoon bedoelde. Of bedoel je het allebei, dus dat je door liefde te delen de eenheid in jezelf ervaart? Dat een ander je kan helen, bedoel je dat met helende liefde? Ik zou graag heel willen zijn vanuit mezelf en heb de behoefte anderen te willen helen met mijn liefde.

Misschien een beetje zweverig allemaal.

XX


Helemaal niet Linda! Ik ken dat verlangen. Vroeger had je mooie, warmbloedige, gezellige vrouwelijke boeddha's, de belichaming van mededogen. Ze waren al heel, maar verlangden ook naar anderen troost geven. Met alles erop en er aan. Ze heetten Kwan Yin en Dakini. Tegenwoordig luisteren ze naar namen als Linda en S.E.


Hai Linda,

Wellicht geeft Ronald je zelf een antwoord.

Zweverig.....zo ervaar ik je reactie niet.
Zoekend......misschien.......?

Al lezende krijg ik het vermoeden dat het woord LIEFDE voor onduidelijkheid zou kunnen zorgen.

Zelf maak ik een onderscheid in de lichamelijk bedreven liefde, zoals men het noemt, en de liefde in jou, mij en elke mens. ik ervaar deze liefde van een andere orde.
Een liefdevolheid die, naar ik hoop, in mij/jou mag groeien en waarvan we mogen uitdelen.
Om de wereld om mij heen een klein beetje meer te laten lijken op wat we menen dat ze reeds is: "een Paradijs ".

Voor mij betekent dat vooral, die liefde ontdekken in mijn handelen. En vaak bezig zijn met zelfreflectie.

Wacht met jou af wat Ronald er van vind.

Liefs,
Carla.


Annemiek.....hihihihi

Nij@ alles wat onderdrukt wordt
eist toch vroeg of laat zijn/haar bestaansrecht op.

Die vind ik mooi, Nij! Ik zet hem in mijn spreukenboekje.

XX


Het is nog veel erger volgens mij. Alles wat onderdrukt wordt, wordt erger en groter. Probeer maar eens 1 minuut niet aan een witte beer te denken. Precies....
Iets onderdrukken is ook een vorm van aandacht geven. Dus alles wat je aandacht geeft, zwelt op. Zeker als je het ook nog eens gaat onderdrukken. Pff, berg je dan maar, zou de psalmdichter al zo treffend dichten....


LIeve Nij,

Heel en vrij!

Dikke knuffel, Francis


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.