Het ontwaken van het zelf, stapstenen voor spirituele groei

Nadere toelichting bij de zeven werken

    door Wil, 11/03/2006 11:13. #755. 2 reacties, laatste

Uit Nadere toelichting bij de zeven werken van het 7-stappenplan voor spirituele groei:

“Een uiterst pijnlijk gevoel is de smartelijke terugblik. Op het moment dat je spiritueel ontwaakt kan het leven dat je tot nu toe leidde zich aan je voordoen als een vorm van grote tragiek. Je kunt een intens berouw voelen om de verloren tijd. Dat moet je wel aankunnen. Ook dat heeft niets te maken met trauma's die je eventueel opgelopen hebt. Ga ook dit gevoel daar dus vooral niet mee verbinden, ook al is de verleiding groot, want maar al te makkelijk redeneer je zo jezelf in een slachtofferrrol.”

Wat ik zou willen aanvullen is een ander minstens zo smartelijk gevoel: te erkennen dat je als slachtoffer van een trauma mogelijk zelf dadergedrag bent gaan vertonen of anderszins anderen tekort hebt gedaan. En, dat je daar intens berouw van hebt. Bij het spiritueel ontwaken sta je naakt in het aanschijn van jezelf. Je kan niets meer verbergen, je wilt niets meer verbergen. Je kan en wil je daden niet goedpraten. Je eist de volledige verantwoordelijkheid op. Dat is geen pretje. Door datgene wat je andere(n) hebt aangedaan, ervaar je een diep schuldgevoel. En de schaamte is bijna niet te dragen. (Waar is het gat in de grond waar ik voor eeuwig kan verdwijnen?) Na het verdriet van dit besef en het berouw, kun je de weg van vergeving gaan: Jezelf vergeven, anderen vergeving vragen en degenen vergeven die jou pijn hebben gedaan.
Dit is een zware weg. Deze weg gaat dwars door het midden van de pijnlijkste emoties. Maar er is geen andere weg. Je kan er niet omheen.


Amen!
wat je doorleeft is volgens mij het zwaarste stuk van het traject;een ander vergeven is een ding, daar kan je zelfs nog voeding voor je ego uit halen"goed van mij he dat ik zelfs zo iets ergs als .....kan vergeven",uit gesproken of niet.
Maar dan jezelf vergeven,dat is iets heel anders ; te leven met de pijn ,van de pijn ,die je een ander hebt aangedaan,die ander overdragen aan het licht ,en het licht vragen jou duisternis, waar dat handelen uit voortkwam te belichten ,dan als je helderheid krijgt over de oorsprong van je eigen pijn en vanuit begrip voor je eigen vervormde handelen leren .Be-leven dat je uiteindelijk ook "maar"een mens bent en soms niet anders kunt als handelen vanuit eigen pijn.Als dit uiteinelijk opleverd dat je jezelf hierdoor beter hebt leren kennen , is het een harde maar heel waardevolle les geweest,je zult waarschijnlijk in een volgende ,soortgelijke, situatie je eigen emotie eerder onderkennen en er niet op die manier op hoeven reageren.Niemand, geen mens ,leert lopen zonder vallen!Als je door dit proces heengaat zal het waarschijnlijk ook makkelijker worden om te zien waarom anderen soms niet anders kunnen ,op dat moment ,als jou pijn te doen ,of elkaar,dit proces kan volgens mij enorm louterend zijn en je uiteidelijk op het punt brengen waar je de keuze hebt om,figuurljik of misschien zelfs letterlijk "gek" te worden door het vasthouden van het schuldgevoel of je de moed kunt vinden om jezelf uiteindelijk te vergeven en je licht te zuiveren van schuld.Zou het kunnen zijn dat wie hierdoor heen is gegaan een meer kompleet mens is als voor dit proces. Veel licht ,liefde en wijsheid toegewenst, Judith


Ja........een mooier en completer mens!
maar wanneer ben je er.......en kun je je altijd bewust zijn van het koppelen van emoties aan vroegere gebeurtenissen.....dat 'je' doet.......schuld.....slachtofferschap....identificatie.....geraaktheid van het hart........tja.....in het....in mijn normale leven lukt het me echt niet..........blijft de frustratie van het niet helemaal kunnen doorleven........wil ik het dan wel........kan ik de geraaktheid van mijn hart wel helemaal 'zuiver' krijgen......

Tja.....

Lieve groet en geluk op ieders reis
Bart


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.