Evangelie van Thomas

Le Petit Prince

    door Remi Claassens, 20/06/2008 14:13. #25339. 2 reacties, laatste

Bij het lezen van de pagina's 131-133 van uw boek "Schatgraven in Thomas", moest ik sterk denken aan het moderne sprookje "Le Petit Prince" van Antoine de Saint-Exupéry. Ook daarin gaat het om de zelfverwerkelijking van de ziel van de schrijver (ontmoeting, in de woestijn na zijn noodlanding, met de dood voor ogen, met het prinsje dat hem over zijn reis langs zeven planeten, elk bewoond door één "archont" (de koning, de ijdeltuit, de drinker, enz.) vertelt.
Het is maar een eerste opwelling, maar het parallellisme is wel frappant. Natuurlijk moet ik e.e.a. nog uitwerken.
Kunt u met die gedachte enigszins meegaan?


O ja, dat zie ik ook zo. Wat mooi dat je dat opmerkte. Ik vind 'De kleine Prins' prachtig. Er zullen vast wel meer parallellen zijn.
In het laatste persoonlijke verhaal in Schatgraven in Nag Hammadi vertel ik over een gems: 'Als we een onverwachte beweging maken springt de gems soms schichtig weg, maar hij komt toch steeds weer terug als we ons weer stil houden.'
Daarin zou je de vos uit De Kleine Prins kunnen herkennen, die ook zo schichtig is.
Die vos en die gems kun je ook zien als gewoon symbolen voor de onrustige geest die in meditatie altijd weer verschrikt uit de verzonkenheid wegspringt als er plots weer gedachten opkomen.


deze parallellen had ik dus nooit gezien, maar goed, tot voor een maand of 4 geleden had ik geen idee wat gnostiek inhield.
En de kleine prins heb ik al heel jong gelezen, en ik werd altijd verteld dat ik waarschijnlijk de diepere betekenis niet zou begrijpen.
Ik weet niet of ik dat nu doe
Ik vond en vind het gewoon mooi.
De olifant in de boa.
Het Schaap in de doos.
De slang op de muur.
De klokjes in de sterren.
Het is er, ook al zie je het niet.

De vos betekent voor mij dat je tijd nodig hebt om dingen eigen te maken, dat je de tijd moet nemen, als je ergens dichterbij wil komen.

mm
dat geld waarschijnlijk ook voor meditatie, daar neem ik duidelijk nog niet genoeg tijd voor, en het is me ook nog niet eigen.

Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.