Bramhartigheden

Simonis en de altijddurende maagdelijkheid van Maria

    door Bram, 11/03/2008 17:07. #23916. 12 reacties, laatste

Kardinaal Simonis is met pensioen. Ik wens hem een heel mooie oude dag. En ik wil hier terugblikken op een gedenkwaardige bijdrage van hem aan de sollicitatieprocedure op het bisdom Utrecht.

Als iemand had gesolliciteerd bij het bisdom naar de functie van bijvoorbeeld secretaresse, tuinman, chauffeur of boekhouder, dus een functie zonder enige sacrale betekenis, moest je natuurlijk eerst aan de personeelschef bewijzen dat je de goede diploma’s had. Als je die selectieprocedure met goed gevolg was gepasseerd moest je daarna altijd nog even op de thee bij Monseigneur.
Simonis is een uiterst aimabele man. Dus zo’n theetje is best een prettig vooruitzicht. Niks mis mee.
Maar vooraf werd je wel nog even door de personeelschef terzijde genomen. Hij vertelde de sollicitant dat Monseigneur eerst oprecht belangstellend naar je levensopstandigheden zou vragen. Maar dan, zo tussendoor, alsof hem dat op dat moment ineens te binnenschoot, zal hij vragen: ‘Wat denk je eigenlijk van de maagdelijkheid van Maria voor en na de geboorte van Jezus?’ Als je in al je argeloosheid zou zeggen dat je dat niet zo letterlijk meer nam, dan kreeg je de baan niet. Want dan stond je, aldus de kardinaal, ‘feitelijk buiten het geloof.’
‘Nu ja,’ zei de personeelschef dan, voorafgaand aan dat gezellige thee-uurtje, ‘bekijk zelf maar of je de baan wilt hebben...’

Voor kardinaal Simonis geldt de maagdelijkheid van Maria bij de geboorte van Jezus als een feit, in principe feitelijk door hem vast te stellen, zo hij erbij zou zijn geweest. En ook na de geboorte van Jezus was Maria nog steeds maagd. Zo leerde niet alleen Simonis dat maar zo worden alle rooms-katholieken geacht dat nog steeds te geloven. Want in de RKK wordt van oudsher ‘de maagd Maria’ vereerd, moeder weliswaar, moeder Gods zelfs, maar toch maagd, altijddurend maagd.

Is dat eigenlijk wel altijd zo geweest? Dat is een goed vraag.

Om te beginnen lijkt het geboorteverhaal van Maria en Jezus wel heel erg op een al eerder in de oudheid bestaand verhaal. Dat gaat over de Egyptische godin Isis en haar zoon Horus. Ook Horus was ‘maagdelijk ontvangen,’ dat wil zeggen dat ook Isis, net als Maria, zwanger was geworden van zoiets als de Heilige Geest van het christendom. En ook na de geboorte van Horus was Isis nog steeds maagd.
Maar dat was toch een mythe? Ja, dat was een heidense mythe. En die moet je niet geloven. Dat zijn maar verhalen. Maar bij Maria was het echt zo, feitelijk tastbaar echt.
O ja?
Daar dacht de middeleeuwse mysticus Eckehart echter heel anders over. Voor hem was ook het verhaal over de geboorte van Christus een mythe. Niet echt waar, maar wel betekenisvol.
Mythes zijn vertellingen over de ziel van de mens. Zoals dat in de klassieke oudheid gebruikelijk was, is de vrouw in de mythes meestal het symbool van de menselijke ziel. En hoe zag Eckehart dat verhaal over Maria en Jezus dan? Voor hem is ook Maria het symbool van de ziel van de mens. En Eckehart vertelde dat de ziel van de mens eerst maagdelijk moet worden, opdat de Christus in de mens geboren kan worden. En ook daarna moet de ziel, Maria dus, maagdelijk blijven, want anders zal de Christus in ons weer verdwijnen, zelfs in ons sterven.
Dus dat gaat helemaal niet over een historische Maria en een historische Christus. Dat gaat over ons! Het gaat zelfs over Simonis.

Dat opent voor de opvolger van Simonis heel nieuwe perspectieven voor de sollicitatieprocedure bij het bisdom Utrecht.
O wacht... dan moet de RKK eerst nog wel even de banvloek opheffen die over Eckehart werd uitgesproken na zijn dood.

Afbeeldingen van Isis met kindje Horus op schoot vind je hier. Latere afbeeldingen van Maria met kindje Jezus op schoot vertonen opvallende gelijkenissen.


In je eerste stuk lees ik weer waar 't eens begon...de uitzetting uit 't Paradijs.
(Leuke vingeroefening!)


Hi,

Goh....als ik dit dan weer lees....ik vind dat erg dat mensen door deze denkbeelden hun eigen 'kracht' wordt ontnomen eigenlijk....triest.

Groet,
Doriene


Haha..........de procedure die ik lees Bram, heb ik aan den lijve ondervonden.
Ja haalt met je bijdrage weer veel herinneringen bij mij naar boven.

Het was in 1988 dat ik op de thee mocht komen bij Mgr. Bomers, Bisschop van Haarlem. Grappig ook toen werden mij wat gedragsregels ingefluisterd door zijn rechterhand. Wat precies weet ik niet meer. Waren ze van de strekking, zoals hierboven beschreven, dan was ik er ook vast uitgeknikkerd.

Wat mooi toch om te ontdekken hoe een mens kan evolueren. Het is mijn eigen ervaring.
Dat ik maar een eeuwigdurende maagd mag blijven. ;-)


Ik heb nog wat afbeeldingen toegevoegd van Isis met kindje Horus op schoot. De overeenkomst met latere afbeeldingen van Maria met kindje Jezus is treffend.
Maar er is ook een groot verschil. De christelijke afkeer van het lichaam verbood Maria af te beelden met ontblootte boezem. Isis zien we hier nog in haar ongecensureerde moederlijke glorie.
Je vind de link naar de afbeeldingen onderaan het bericht.


Mooi Bram, de beelden van Isis en Horus.
Waarbij mij opviel dat bij het laatste beeld, het hoofd van het kindje ontbreekt.
Wil dit nog iets zeggen? Of is het de tand des tijds?

Nog even over die maagdelijkheid.
God zij dank is het niet bij Eckehart gebleven om de mystieke kant van verhalen te laten zien.
Nico ter Linden zei het ook zo mooi:
" Wanneer iemand spreekt over de maagdelijke geboorte en je blijft hiermee in het hoofd zitten.......dan stel je jezelf al snel de vraag die op het terrein van de gyneacologie ligt.
Dan zit je er in als de nieuwslezer met het laatste nieuws.
Dan beroof je het van zijn schoonheid.
Dan maak je er een verhaal uit Platland van.
Misvorm je het mysterie."

Ik beaam dit graag.


Het mooie van het zien van die verbanden, Carla, is dat het verhaal almaar universeler wordt. Het is niet van de één of andere kerk of richting maar van ons, van ons allemaal als mensen, niemand uitgezonderd.
Het kopje van Horus dat ontbreekt in het laatste beeld is gesneuveld in de strijd tegen de tijd. Er zit geen speciale betekenis achter.
En wat mooi die tekst van Nico ter Linden.


Het mooie van het zien van die verbanden, Carla, is dat het verhaal almaar universeler wordt. Het is niet van de één of andere kerk of richting maar van ons, van ons allemaal als mensen, niemand uitgezonderd.

Oh ja zeker Bram, ook dit beaam ik van harte.
En wat gun ik toch een ieder om hier het bevrijdende van te proeven en te ervaren.
Het geeft zoveel ruimte als je de exclusiviteitstheorie los kan laten.
Isis met Horus op schoot op foto 5,
een hand bij Horus, een hand bij 't hart...en de blik omhoog. Prachtig!
En dan al die grootse ruimte om te verkennen precies zoals vogeltjes 't nest verlaten om spelenderwijs 't vliegen te leren.


Wat me nu eigenlijk pas opvalt zijn de verschillende 'hoofddeksels' van Isis.
Zit hier ook een verhaal aan?
Mooi die gelijkenis van 't geboorteverhaal van Isis en Horus, Maria en Jezus. Kwam dit vanmiddag tegen in een boek over Egypte.


De verschillende hoofddeksels verwijzen naar de zon. Ze bevatten de zonneschijf, symbool van de opperste godheid en teken van goddelijke waardigheid. Dat is later bij de christenen overgenomen met de lichtcirkel om het hoofd van de heiligen, het aureool.


Ooh wat mooi Bram.
Dat 't een verwijzing naar de zon is, ja ergens was dat wel een heel klein beetje m'n vermoeden....
Dat ze de zonneschijf bevatten en symbool staan voor.......daar had ik geen benul van:)
Schitterend!!!

Zó mooi!!O jé, o jé, wat ze ons vroeger als Katholieken allemaal wijs gemaakt hebben. Als het onnatuurlijk was, moest je maar aannemen dat het een dogma was en dogma's was je verplicht als waarheid te erkennen. En dat er nog steeds mensen zijn die dit als waarheid beschouwen. Ben ik nu gek of zijn zij het?

Wat een evolutie in dit leven heb ik meegemaakt. De Heilige Maagd Maria, ik heb respect voor de vrouw die door Jezus werd uitgekozen om zijn moeder te worden, wat denk je, maar dat zo'n lief mens dan gebombardeerd wordt tot eeuwig blijvende maagd, dat mag je haar niet aan doen.

Het moederschap is toch een van de belangrijkste dingen in de schepping, moet dat dan vermaagdelijkt worden? Te gek voor woorden.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: