Bramhartigheden

Het Erbarme Dich uit de Matthäus van Bach

    door Bram, 21/03/2008 14:09. #24042. 1 reacties, laatste

Elders in het forum plaatste Carla een link naar een uitvoering van het Erbarme Dich uit de Matthäus Passion van Bach op YouTube. Heel passend bij deze dag: Goede Vrijdag voor Pasen.

Wat een ongelooflijk integere en aangrijpende uitvoering trof ik daar aan.

Ik heb in de loop der jaren al heel wat Matthäussen beluisterd. Van bijgewoonde uitvoeringen, van CDís en van opnames van radio-uitzendingen. Ik heb er een aardige verzameling van.
Mijn toetsstenen voor een eerste mening over een uitvoering zijn het openingskoor, het Erbarme Dich en het Aus Liebe.
Al aan een paar maten van het openingskoor kun je de stijl van de dirigent weten. En daar heb ik zo mijn voorkeuren bij.
Het Erbarme Dich is de alt en Aus Liebe de sopraan. Als het openingskoor en die twee ariaís goed zitten dan geef ik me over aan de rest.

Voor mij is het Erbarme Dich het muzikale en emotionele hoogtepunt van de Matthäus. Maar ik ben best wel kritisch geworden in de loop der jaren bij het beluisteren van een uitvoering daarvan.

Nu heb ik in de loop der jaren zo'n beetje mijn eigen Matthäus samengesteld. Die zit in mijn hoofd. Dus als ik een uitvoering beluister die me niet helemaal zint, dan verbouw ik de uitvoering al luisterend gewoon naar mijn eigen innerlijke ideale uitvoering. Dus komt het bijna altijd wel goed.

Maar toch begin ik een beetje argwanend te luisteren naar de opgegeven YouTube-uitvoering van het 'Erbarme Dich'. Als de violist begint denk ik: mwah... te snel. Hij kijkt er ook bij alsof hij nog even boodschappen moet doen.
Maar dan die zangeres! Ik ben bij haar inzet meteen al helemaal verkocht. Dat gaat rechtstreeks naar het hart. Nee, daar hou ik het niet droog bij. En daar vergeet ik dus compleet mijn eigen ideale uitvoering bij.

En wat mooi ook dat ze gewoon het tempo verlaagt. De violist moet wel mee. En hoe bijzonder dat even later in een close-up van het gelaat van de violist nu ook zijn expressie veranderd blijkt. Hij gaat ook innerlijk met haar mee. Grappig is dat zijn hoofd nu ook iets naar links neigt, net als dat van de zangeres.
Mooi, mooi, mooi.
Dit maakt voor mij deze Vrijdag Goed.

Als je het ook wilt beleven klik dan op de onderstaande link:
youtube.bachmatthäus.erbarmedich


Fijn Bram, dat je het zo mooi hebt gevonden.
Vanmorgen luisterde ik met mijn ogen dicht.
Zojuist n.a.v. jouw ervaring, heb ik nogmaals geluisterd en........gekeken.
Prachtig dat zo'n detail, welke je noemde over de violist, het nóg mooier maakt, dan het al is.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: