Bramhartigheden

De lege straat

    door Bram, 27/02/2009 11:11. #32622. 1 reacties, laatste

Een vrouw zit op een stoel voor het raam naar buiten te kijken tot ze haar man ziet verschijnen. Hij zal om zes, zeven uur thuiskomen, hij zal dronken zijn en hij zal haar slaan, zoals elke dag voorheen.

De straat voor haar huis is leeg. Maar op een gegeven moment ziet ze daar een vrouw lopen met ongeveer dezelfde jas als zij heeft. Ineens beseft ze met een schok: ik zou daar ook kunnen lopen.
Ze staat op, loopt naar de kapstok, doet haar jas aan, opent de deur, staat in de deuropening, kijkt de straat in en schrikt dan zo van alle mogelijkheden, van wat er van haar terecht zou kunnen komen, dat ze bevangen wordt door angst, de deur dichtdoet, haar jas aan de kapstok hangt en weer op haar stoel gaat zitten.

Ze wacht opnieuw op haar man, die om een uur of zes, zeven uur thuis zal komen. Hij zal dronken zijn en hij zal haar slaan, zoals alle dagen voorheen.
Maar dat kent ze, dat is vertrouwd, dat kan ze aan.
Alles liever dan die lege straat.

(Vrij herverteld naar Sartre, Huis Clos)


Bisschop Williams wordt terecht verweten dat hij de moorden op Joden ontkend.
Jij schrijft in je boek dat er tijdens een bijeenkomst in 1988 een discussie losbarst over zelfverlossing. De Katholieke inleider zegt dan, kijk, die vraag hebben wij in de 13de eeuw definitief beantwoord.
Ik vind dit ook heel, heel erg. Het aantal omgebrachten weet ik niet precies, maar het waren er veel, en omdat dan met trots te gebruiken!
Maar door de eeuwen heen is er nog niets geleerd.
Mensen leven nog steeds in verschillende en vaak gevaarlijke verhalen die met elkaar botsen, omdat niemand zijn eigen boek wil sluiten en genieten van... niets.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: