Bramhartigheden

In memoriam Jean Duvernoy

    door Bram, 24/08/2010 00:04. #38228. 12 reacties, laatste

Eergisteren, 22 augustus 2010, bereikte mij het bericht dat Jean Duvernoy is overleden. Dat bericht raakte mij. Jean Duvernoy is belangrijk voor mij geweest. Zijn boek over de religie van de katharen was een mijlpaal in mijn leven. Ik wil graag uitleggen waarom dat zo is.
Je kunt dat lezen in mijn In memoriam Jean Duvernoy.


Sterkte Bram.Bram, ik heb het stuk helemaal doorgelezen.
Ik was op de Montségur, en ik weet niet hoe jij het hebt ervaren, maar ik voelde daar een speciale sfeer, en ik wist er nog eigenlijk niet veel van af. Nog niet eigenlijk, maar ik leer bij.

Het is inderdaad een geloof dat heel erg tot mij spreekt, dat vrije.
Blij ben ik met je uitleg over het dualisme en dat de uitleg/verhalen mytisch moeten worden gezien. In die zin houd ik van de verhalen.

Ik had ook veel aan het boek Katharen in Europa en jou boek over de Katharen.


Hallo Bram,

Wat een heerlijk verhaal met vele indrukken. Vooral hoe een invloed deze man op jou verdere leven heeft gehad en nog heeft.
Fijn dat jij deze indrukken, ervaringen en de boodschap hebt begrepen en ze door mag geven aan hen die daar voor open willen staan.

Dank aan Dhr.Jean Duvernoy en dank aan jou.

Een warme groet, Trudy


Bram, heel veel sterkte. Fijn dat je me liet weten wie Jean Duvernoy is en hoe zijn gedachtegoed verder leeft.


Dag Bram,

deze manier van het Christendorm die jij dankzij Duvernoy hebt leerde kennen fascineert mij ook enorm.
Dank daarvoor en sterkte.


"Liefde is om niet. Liefde is pas liefde als er in vrijheid voor is gekozen." Het is een schone taak om de toorts van liefde brandend te houden en door te geven. Het verhaal te blijven vertellen aan wie het horen wil.
Beste Bram jij bent op jouw manier mijn Jean Duvernoy. Want door je boek heb ik mijn kijk op het leven weer kunnen plaatsen in het midden van de wereld en had ik dankzij jouw zoeken in 2009 die aha erlebnis.

Een zielsverwant verlaat ons maar zijn gedachtegoed leeft voort mede dankzij jouw inspanningen. Dank daarvoor.Bram allereerst mijn medeleven met het verlies van iemand die jou tot inspiratie is geweest.

Met aandacht en begrip heb ik jouw tekst gelezen die een mooie weerslag geeft van jouw visie op het geheel.

Zonder blasfemisch te willen zijn het volgende.

Bij de klank van het woord God zet ik vraagtekens.De klank geeft mij een vervelende smaak in de mond en een duistere kleur voor ogen. Net zoals de woorden donker, grot,kapot etc.
Het klinkt onbenaderbaar, afgesloten en dreigend.Het woord energie daarentegen klinkt open en transparant net als liefde en licht.Dus zonder mensen tegen schenen te willen schoppen (!)vervang ik voor mijzelf het woord God voor het woord energie.Maar aangezien dit een kwestie van klankkunde is, laat ik voor iedereen de kerk in het midden.Hier geldt slecht mijn persoonlijke beleving.

De energie zie ik als “Ganzfeld” of “unified field”.In beide gevallen dus een synoniem voor God. Een energieveld dat alles met alles verbind.In die zin is dat dus eigenlijk een monotheistische gedachte,aangezien er in mijn beleving geen twee velden nodig zijn die alles met alles verbinden.Wij mensen zijn naar Gods evenbeeld geschapen.Wij zijn dus afspiegelingen van God.Met andere woorden afspiegelingen van de universele energie.

Nu even naar het dualisme van de Kartharen.De Kartharen stelden elkaar dus voor de morele keus:

Of je kiest voor de donkerte de angst en de straf aan de ene kant of je kiest voor de liefde het licht en de energie aan de andere kant.(correct me if i am wrong please)Dit klinkt een beetje als een aan en uit knop.Een schakelaar.Een schakelaar bovendien waar een mens geen controle over zou hebben.Once choosed its fixed.

De Kartharen aan de donkere kant hunkerden naar licht en liefde.De Kartharen aan de lichte kant vielen wel eens terug en raakten wellicht overspoeld door schuld en zondebesef.

In mijn beleving bestrijkt God het hele spectrum van goed en kwaad.Wij in zijn slipstream.
Door onze wereldse ervaringen.Twee stappen vooruit en weer twee stappen achteruit.En dan nog eens stapje vooruit, kunnen wij stukje bij beetje ons spectrum een beetje de goede richting op wrikken.Zodat uiteindelijk,aan het einde der tijden. onze keuze voor licht en liefde fundamenteel is.

Met respect HarryBram, zoeven kennis genomen van het overlijden van Jean Duvernoy, de man die zoveel heeft betekend in je leven.
Mijn oprechte deelneming.
Zoals jij door Jean op het spoor van de Katharen bent geplaatst ben ik dat door jouw boek.
Ik ben daar Jean en jouw zeer dankbaar voor want je weet ondertussen wel dat het verhaal van de katharen en jouw verhaal mij nog steeds een gevoel van "vlinders in de buik" opleveren, waardoor ik ook mijn verhaal kan schrijven.
Sterkte Bram,
Namaste.
wim


Je indrukwekkende In Memoriam Bram, laat maar weer eens zien hoe het hart geraakt kan worden in een mens zijn leven.

Graag mijn medeleven met het gevoel aan gemis, na het heen gaan van Jean Duvernoy. Een man die op een zeer respectabele leeftijd de grens is overgegaan, waar hij niet langer te volgen is.

Maar......wat een zegen dat hij harten in beweging heeft gebracht. Mensen heeft aangestoken met zijn vuur, waardoor het niet/nooit meer dooft.

Bram,
Wat mooi dat deze inspirator in jouw hart en in onze harten doorleeft. Hij heeft een mooi cadeau achtergelaten op deze wereld.


@Daartussen is het werk van Jean Duvernoy een baken van historische betrouwbaarheid. Zijn grote verdienste berust vooral in zijn rechtlijnige, compromisloze objectiviteit. Daarmee heeft hij de toon gezet voor de serieuze en geloofwaardige studie van de katharen waarin velen hem zijn gevolgd.
Duvernoy was zelf een bescheiden man. Maar wat mij betreft verdient hij een ereplaats in de geschiedenis niet alleen van het katharisme maar ook van het hele christendom.

Bram
Heel mooi deze hommage ter nagedachtenis aan deze belangrijke man in jouw leven, een man die liefde en vrijheid zo wist bloot te leggen.


Dank voor de warme reacties.
En Harry, prima hoor dat je ook hier je eigen visie toont.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: