Bramhartigheden

Vreemdeling

    door Bram, 23/05/2011 18:30. #41143. 0 reacties, laatste

Er is een boeddhistische anekdote over een lama die zijn leerlingen uitlegt dat ze hun vader en moeder moeten doden.
Op een volgende bijeenkomst vertelt één van de leerlingen enthousiast dat hij het bevel van zijn leraar opgevolgd heeft.
Verbaasd vraagt de lama "Hoe dan?"
"Met een bijl" antwoordt de leerling. "Ik heb ze de kop ingeslagen."
En dat was niet helemaal de bedoeling. De aanbeveling van de lama was niet letterlijk bedoeld, maar een instructie over vrijheid.
Het is net als met dat chinese meisje in een vorige Bramhartigheid. Ze was de derde dochter in haar gezin en volgens de leer van Confucius bepaalde dat haar identiteit, met allerlei bepalingen over wie en hoe ze was en hoe ze zich te gedragen had.
Ik zei ook dat wij als vreemdeling het fictieve daarvan makkelijk kunnen doorzien. In de gnostiek speelt het begrip vreemdeling een centrale rol. Het gaat er om een vreemdeling te worden jegens alle identiteiten en bepalingen die ons zijn aangeleerd over onszelf. En dat was natuurlijk ook wat de boeddhistische lama bedoelde met het doden van je vader en moeder.
In het Nieuwe Testament, in het evangelie van Mattheüs, staat een tekst over het verlaten van je vader en moeder:
En ieder die broers of zusters, vader, moeder of kinderen, akkers of huizen heeft achtergelaten omwille van mijn naam, zal het honderdvoudige ontvangen en deel krijgen aan het eeuwige leven. (Math. 19: 29)
Dat zouden we net zo kunnen verstaan als de boeddhistische leerling, namelijk als een oproep om je gezinsleden letterlijk te verlaten, er alle uiterlijke banden mee te verbreken.
Maar je kunt het ook zien als een instructie over vrijheid, als een oproep om een vreemdeling te worden jegens alle opgelegde identiteiten.
Van Jezus wordt verteld dat hij mens geworden is. Maar om mens te kunnen worden zul je eerst alle aangeleerde fictieve identiteiten los moeten laten, zul je eerst een vreemdeling moeten worden.
Het mooie daarvan is dat je dan ook je ouders, broers en zussen en elk ander mens als mens kunt zien en opnemen in de vanzelfsprekende naastenliefde die door het aanvaarde vreemdelingschap in jezelf aan het licht zal komen.

Zie ook de eerdere Bramhartigheid over De vreemdeling


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: