Bramhartigheden

Het paasverhaal anders verteld

    door Bram, 25/03/2013 13:45. #44467. 5 reacties, laatste

De evangeliën in het Nieuwe Testament vertellen het verhaal over de kruisiging van Jezus, en wat daaraan voorafging.
Aan dat verhaal is in de kerkelijke traditie een betekenis toegevoegd: de kruisdood van Jezus is het zoenoffer dat de verstoorde relatie tussen God en de mens herstelt. Jezus is het offerlam dat de zonde van de wereld wegneemt.

Aan de kruisdood gaat vooraf het laatste avondmaal. Daar deelt Jezus brood en wijn uit, en hij zegt daarbij "Dit is mijn lichaam, dit is mijn bloed". Ook dat is opgenomen in de betekenistoekenning van het zoenoffer.

Die uitspraak is nagenoeg letterlijk overgenomen van de eerder bestaande Mithras-religie die in het Romeinse rijk ten tijde van Jezus heel populair was. Maar daar heeft dat een heel andere betekenis. Het eten en drinken van iemand's vlees en bloed, is het symbool van eenwording. Door Mithras symbolisch tot voedsel te nemen, wordt je aan hem gelijk.
Die betekenis heeft een opmerkelijke parallel in het Thomas-evangelie. Daar staat, in logion 108:

Wie uit mijn mond drinkt
zal zijn zoals ik
en ik zoals hij

Ook daar gaat het dus om het gelijk worden aan Jezus. Is dat misschien ook de oorspronkelijk bedoelde betekenis van het het laatste avondmaal?
Over die andere betekenis heb ik vorig jaar een lezing gegeven voor het Apostolisch Genootschap in Alkmaar. Frits van Yperen heeft de tekst van die lezing uitgewerkt. Met dank aan Frits, hier is de tekst:
De ultieme liefdesverklaring.Dank voor dit verhaal.
Dank voor Schatgraven in Thomas.
Het heeft me iets heel wezenlijks gebracht.
Ik verheug me als elk jaar op de Mattheus passion vrijdag. Maar ik zocht ook altijd naar de betekenisgeving: waarom raakte het me zo? 'Het lijdensverhaal' zat me juist eerder in de weg dan dat het me aantrok. Door uw boek heb ik de weg teruggevonden naar mijn roots. Maar ik kan mijn gereformeerde basis nu in een heel ander licht ervaren. Vrijdag ga ik weer luisteren en dit jaar hoor ik bewuster een 'ander paasverhaal'.


Beste Bram,
Hartelijk dank voor dit mooie verhaal.
Ik stuur het door naar anderen die het ook vast waarderen kunnen.


Bram,
Bedankt. Hier heb ik echt iets aan gehad. Ik heb de tekst al verscheidene maal gelezen en bij mezelf valt de hardnekkigheid op, zelfs na zoveel op je website te zijn geweest om sommige ideeën waarmee ik ben opgegroeid los te laten. Ik begrijp helemaal wat je schrijft, maar de "gangbare" interpretaties zitten zo diep in ons verankerd. Ik moet lezen, herlezen, telkens opnieuw voelen. En iedere keer voelt het als een totale bevrijding! De afgelopen maanden ben ik met veel mensen hierover in gesprek geweest en ik merk hoeveel er nu openstaan voor deze kennis, vaak mensen waarvan ik het niet had verwacht. Dus ik heb wat het taboe overwonnen om er over uit te wisselen. Eerst wil ik het nog meer doorleven en uitdiepen. Mettertijd wil ik het een plaats geven in coaching, aangezien er geen betere coaching kan zijn dan mensen de weg te wijzen naar de goddelijkheid in zichzelf.

Ik wil je nog eens bedanken om dit alles op internet te publiceren. Mijn financiële toestand laat me het afgelopen jaar niet toe boeken te kopen. Eerst nu mijn huis verkopen en meer aangepast gaan wonen. Enfin, komt wel in orde. Ik wil gewoon zeggen dat de grote beschikbaarheid van deze kennis, de kans ook vergroot dat meer mensen deze weg zullen herontdekken.


Dag Jo, ik las over je kwetsbare financiële situatie die je even niet toe laat boeken te kopen. Bedoel je de boeken van Bram Moerland? Zo ja, dan mag je die van mij voorlopig wel lenen. Wanneer je dit wilt, vraag dan even via de contactlink naar mijn e-mailadres. Dan stuur ik ze met liefde naar je toe.

Veel succes met de verkoop van je huis.


Dag Carla,

Heel lief bedankt. Ik waardeer je aanbod heel erg, maar het voelt voor mij juister aan om ze mettertijd zelf aan te schaffen. Ik wil dat vooral doen vanuit waardering voor het werk van Bram, maar ook omdat ik ervan uitga dat de situatie waarin ik nu leef veranderbaar is. Ik ervaar het nu als niet slecht om een tijdje buiten de comfortzone te leven en prioriteiten te stellen, ook al is dat af en toe hard. Ik verheerlijk dat niet, hoor, 't is niet elke dag feest, maar ik voel dat dit mijn weg is en vertrouw erop dat ik ermee kan omgaan. Als ik met dit alles niet geconfronteerd was geweest, zou ik ook niet op zoek zijn gegaan en hier niet terecht zijn gekomen. Dat die boeken er nu niet zijn, maar wat later (of niet) is een luxeprobleem. Ondertussen is er dit forum om te leren en uit te wisselen.
In elk geval je aanbod op zich doet me goed. De laatste tijd komen er helpende handen van allerlei kanten, gewoon hartverwarmend. Ik heb zelfs tijd over om dan weer elders een handje toe te steken. Eigenlijk zijn er ook een aantal leuke ontdekkingen.

Warme groet, veel liefs en bedankt voor je mailtje.Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: