Bramhartigheden

De vis van Pythagoras

    door Bram, 02/04/2013 13:46. #44503. 0 reacties, laatste

In de klassieke oudheid, al lang voor het begin van onze jaartelling, bestonden er zogenaamde mysteriescholen in Egypte en Griekenland. Die moeten een belangrijk onderdeel van de klassieke cultuur gevormd hebben, niettemin weten we daar betrekkelijk weinig van.

We weten wel dat je in die mysteriescholen als deelnemer een rituele inwijding kon ondergaan. Dat was een opstandingsritueel. Die duurde drie dagen. Op de eerste dag stierf je zogenaamd. Dan verbleef je een paar dagen in afzondering, en daarna stond je op uit de dood. Je was dan opnieuw geboren.
Dat lijkt wel erg veel op het paasverhaal over Jezus, die sterft, drie dagen in de onderwereld verblijft, en dan opstaat uit de dood. Die gelijkenis is zeker niet toevallig. Ik neem aan dat Jezus werkelijk gekruisigd is, maar in het verhaal daarover is vervolgens aan zijn dood de betekenis van het opstandingsritueel uit de mysteriescholen toegekend.

We weten nog iets anders over de mysteriescholen. De ingewijden werden vissen genoemd, of vissers.
De oudste mysterieschool waarvan we iets weten is die van Pythagoras. Hij leefde zo'n 550 jaar voor Christus. Van hem kennen we een belangrijk symbool de zogenaamde 'vis van Pythagoras'. Het is een gestyleerde tekening van een vis.
Het teken van de vis was in de oudheid het symbool voor de ingewijden in een mysterieschool.
Het teken van de vis wordt tegenwoordig echter algemeen gezien als het symbool van het christendom, maar het vindt dus zijn historische oorsprong in de symboliek uit de mysteriescholen van lang voor Jezus. Soms zie je achter op een auto het teken van de vis. Daarmee laat de bezitter weten dat hij een christen is. Die moest een weten dat het van oorsprong een 'heidens' symbool is!

En zo kwamen de 'vissers' het christendom binnen:

Toen Jezus langs het Meer van Galilea liep, zag hij Simon en Andreas, de broer van Simon, die hun netten uitwierpen in het meer; het waren vissers. Jezus zei tegen hen: Kom, volg mij! Ik zal van jullie vissers van mensen maken. (Marcus 1)

Het is bepaald niet geloofwaardig dat Jezus echte, en dus volkomen ongeletterde vissers die niet eens konden lezen en schrijven, tot volgelingen koos en dat die later zijn leer zouden hebben voortgezet. Veel geloofwaardiger is dat hij pythagorese 'vissers' aansprak, of ingewijden in een andere mysterieschool. En dat werpt een heel andere licht op de historische betekenis van Jezus, maar ook op de wonderen van Jezus die doden weer tot leven zou hebben wekt. Ook dat kunnen we verstaan als symboliek uit de oude mysteriescholen.
Wil je meer hierover weten, en ook de afbeelding zien van de vis van Pythagoras, ga dan naar: Vis van Pythagoras


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: