Bramhartigheden

Isis, Horus, Maria, Jezus

    door Bram, 10/10/2013 14:07. #45074. 4 reacties, laatste

Er bestaan veel christelijke afbeeldingen van moeder Maria met kindje Jezus op schoot.
Die zijn overgenomen van Isis met kindje Horus op schoot.
Isis als Egyptische godin is het mythische symbool van de natuur als de oermoeder die het leven voedt. Zij is volgens de mythe maagd voor en na de geboorte van Horus omdat ze in haar bestaan, haar vruchtbaarheid en haar voeding op zichzelf bestaat. Zij is daarin niet afhankelijk van een oorzaak buiten zichzelf. Zij is.
Er is echter een kenmerkend verschil tussen Isis en Maria. Isis geeft Horus bloot de borst. Haar borsten worden prominent getoond. Bij Maria is geen boezem te bekennen. Dat komt omdat in het kerkelijke christendom een afkeer ontstond van alles wat met het lichaam te maken heeft en vooral een afkeer van seks. Dus heeft Maria geen tieten...
Je vindt een aantal afbeeldingen van Isis met Horus hier:
Isis met kindje Horus


Tja, en Jozef had geen zin meer in seks, dus het as een eigenaardig gezin.

Eigenlijk is het een belediging jegens een eventuele schepper, want kennelijkm heeft die alles verkeerd geschapen. Lichamelijk en wat verlangens betreft.

In Rocamadour is in een van de kerken en heeeeel oud beeld van Maria met Jezus. Het beeld is zwart en men weet niet, volgens het boekje, of het hout van origine zwart is of van ouderdom. De Maria is nogal Egyptisch. De mogeljkheid bestaat dat het een Isis is, die ze om hebben getoverd in Maria.


Zeker Annette, die 'zwarte Madonna's' in verschillende kerken kunnen heel goed oude afbeeldingen zijn van de Egyptische Isis met Horus.


In Tiefenbronn in het Zwarte Woud, daar in een kerk met een houtsnij en schilderwerk van Lucas Moser. Het is zo'n beetje het enige wat van hem bekend is.
Het is een opmerkelijk drieluik met afbeeldingen van Maria die met de anderen aankomen in de Provence en hoe Maria en Lazarus en Martha de nacht doorbrengen in het portiek van rijke mensen.

De verhalen en kunstwerken beperken zich dus niet alleen tot Frankrijk, ik vond dit heel interessant.


Op het schilderij waar ze in het portiek ze nacht doorbrengen zit Maria met een kindje in een doek op schoot volgens mij.

Als googled kun je gaan naar 1ste eeuw Maria Magdalena heiligennet. Veel foto's en daar staan deze bij.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: