Bramhartigheden

Annemiek Schrijver in gesprek met Gilles Quispel

    door Bram, 17/06/2014 14:34. #45509. 3 reacties, laatste

Het is al weer jaren geleden dat Annemiek Schrijver in Het Vermoeden van de IKON sprak met Gilles Quispel. Quispel speelde een belangrijke rol in de openbaarmaking van de Nag Hammadi-teksten. Het is een indrukwekkend gesprek.
Het interview stond lang op youtube, maar ik merkte kortgeleden dat het verdwenen was. Ik heb het er nu weer opgezet.Wat mooi! Dank Bram voor het plaatsen!

vriendelijke groet,
Toeschouwer


Nadat de twee Egyptische broers in 1945 de kruik met de Nag Hammadi-geschriften hadden gevonden, druppelden enkele teksten de westerse academische wereld binnen. Quispel was een van de eersten met de aanschaf van een van die teksten, de zogenaamde Jung-codex met daarin het evangelie van de Waarheid. Dat is geschreven door Valentinus, halverwege de tweede eeuw. Voor Quispel was dat heel bijzonder, omdat hij als jonge student op Valentinus gepromoveerd was.
Later vernam hij dat er nog een aantal andere teksten van de vondst bij Nag Hammadi in het koptisch museum in Caïro lagen. Er was toen net een oorlog gaande tussen Israel en Egypte , maar op voorspraak van koningin Juliana kreeg hij toegang tot het museum. Daar ontdekte hij dat de teksten daar lagen opgeslagen in kartonnen dozen in de kelder van het museum. Een deel daarvan was zichtbaar aangevreten door muizen. Hij vertelde later wat voor een bijzondere ervaring het voor hem was om tussen die teksten het Evangelie van Thomas te ontdekken. Omdat hij koptisch kon lezen zag hij dat in de eerste zin stond "Dit zijn de geheime woorden die de levende Jezus sprak en die zijn opgeschreven door Judas Thomas de Tweeling" en hij begreep meteen het uitzonderlijke belang daarvan. Gelukkig was die tekst nog praktisch helemaal intact, op een paar onduidelijke woorden na.
We kunnen Quispel niet dankbaar genoeg zijn voor zijn inzet voor het behoud en de openbaarmaking van de Nag Hammadi-geschriften.
Hij is er door zijn collega's aan de theologische faculteit van Utrecht op schandelijke wijze voor behandeld (dat heet pesten op academisch niveau), maar hij is fier overeind gebleven.
Hij heeft tenslotte toch veel erkenning gekregen, vooral internationaal.


Heel mooi, met belangstelling gekeken.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: