Bramhartigheden

Je lichaam als zin-tuig

    door Bram, 12/11/2018 19:04. #47145. 1 reacties, laatste

Er is maar één werkelijkheid en die is ongedeeld, maar wel oneindig verscheiden. Je lichaam is een deel van die ene werkelijkheid. Je lichaam ‘is’.

Veel mensen hebben geleerd zich van hun lichaam te vervreemden. Je kunt bijvoorbeeld bedenken dat je lichaam maar een machine is, of oorzaak is van ‘de zondigheid des vlezes’ of zelfs dat je lichaam niet eens bestaat en alleen maar illusie is, 'maya'.
Met deze vervreemding van je lichaam raak je het contact met de werkelijkheid kwijt. Zonder lichaam sta je buiten de werkelijkheid.

Veel van wat geestelijk of spiritueel wordt genoemd is niet anders dan een mentale fantasie over de werkelijkheid, een bedenksel dus. Maar die fantasie is niet de werkelijkheid zelf.
Het is niet zonder betekenis dat zulke fantasieën van hun gelovigen eisen hun lichaam te verzaken. Om aan zo’n zogenaamd spirituele fantasie te kunnen deelnemen moet je je werkelijkheids-zin loslaten, waarbij ‘zin’ hier de betekenis heeft van zintuig; je lichaam is je werkelijkheidszintuig.
Je lichaam is je anker in de werkelijkheid.

Fantasieën over een permanent gelukzalig bestaan beantwoorden ongetwijfeld aan een diep menselijk verlangen (menschlich, allzumenschlich, Nietzsche). Aan dat verlangen kun je gehoor geven in een fantasie over de mogelijkheid aan dit ondermaanse tranendal te kunnen ontsnappen. Zo'n fantasie biedt je een schijnbare mogelijkheid om te ontvluchten uit het pijnlijke aardse bestaan.
Je stelt zo'n fantasie dan tegenover de aardse werkelijkheid. En dan heb je twee werelden. De ene wereld is het aardse bestaan, met alles erop en eraan, ook ellende en narigheid (naast plezier en vreugde). De andere wereld is je mentale fantasie over een permanent gelukzalig bestaan. Dat heet dualisme.
Het geloof in de mogelijkheid om in die permanent gelukzalige fantasie te kunnen verblijven vereist het verzaken van de werkelijkheid waar je lichaam deel van is.

De weg terug naar een non-dualistisch staan in de werkelijkheid gaat via het herstel van het lichaamsbewustzijn. Door je lichaam te integreren in je bewustzijn maak je contact met de werkelijkheid, met dat-wat-is.
In de overgave aan de werkelijkheid in het hier en nu, zonder voorwaarden, zonder ontsnappingsclausule, kan zich de diepte van de werkelijkheid aan je openbaren - als ervaring, niet als geloof, niet als fantasie. In je eigen bewustzijn kan dan een besef ontluiken van alomvattende verbondenheid met al-wat-is in het hier en nu.


Ik vind het heel fijn dit te lezen.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie: