Vragen?

evangelie van thomas

    door henk, 12/06/2009 20:03. #34393. 14 reacties, laatste

met veel plezier heb ik het boek gelezen,en veel uitspraken hebben mij geroerd,een ding wat ik niet begrijp.
wij hebben een vrije wil om deze geschriften te lezen en er ons inzicht in het leven mee te bepalen.
maar hoe zit het met die mensen die op een vuilnisbelt leven en elke dag moeten vechten om te overleven en die kinderen die gedwongen worden om te werken in ongezonden omstandigheden of op gevaarlijke plaatsen zoals een vuurwerkfabriek? hebben zij geen recht op de woorden van troost en liefde ?
waarom zijn deze woorden niet voor iedereen en niet alleen voor mensen die in een gelukkige positie zijn dat ze kunnen lezen en de tijd daarvoor hebben ?
is het geluk van het koninkrijk alleen voorbehouden voor de "rijke"westerse mens? hoe zit het daarmee vraag ik mij af.
henk


#34393Henk@maar hoe zit het met die mensen die op een vuilnisbelt leven en elke dag moeten vechten om te overleven en die kinderen die gedwongen worden om te werken in ongezonden omstandigheden of op gevaarlijke plaatsen zoals een vuurwerkfabriek? hebben zij geen recht op de woorden van troost en liefde ?

dag Henk

Je vragen raken me diep. Mijn innerlijk antwoord is ja een ieder heeft recht op woorden van troost en liefde.
Ik kan alleen maar hopen dat het leven zelf ook lichtstraaltjes brengt naar deze mensen die in zware omstandigheden leven.

@waarom zijn deze woorden niet voor iedereen en niet alleen voor mensen die in een gelukkige positie zijn dat ze kunnen lezen en de tijd daarvoor hebben ?

Ik weet het niet Henk. Misschien is kunnen lezen voor velen een zegen, misschien is het voor anderen een zegen niet te kunnen lezen, en hebben zij talenten waar wij misschien geen vermoeden van (kunnen) hebben. Maar nogmaals , ik weet het niet.
met dank, Nij


Henk ik kan me je vragen heel goed voorstellen. Ze komen volgens mij voort uit een hart dat geraakt is en open gaat staan. Je zegt dat je veel uitspraken hebt gelezen, waardoor je geroerd werd. Het mooie van jou vind ik dat je door je geraaktheid direct aan je medemensen denkt. Vooral aan hen die het zoveel moeilijker hebben dan wij.
Mooi vind ik dat.

Toch ook blijven je vragen dan staan Henk. Voor jou en ook voor mij. Ik voel je betrokkenheid met kinderen, die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven met je mee. Toch geloof ik ook dat er steeds meer aandacht voor komt en er vele organisaties, wereldwijd, een steentje bijdragen om er verbetering in aan te brengen. Kleine lichtstraaltjes, zoals Nij zegt.

Ach, waarom zijn deze woorden niet voor iedereen, vraag je je af. Wat zou je het iedereen willen gunnen hè Henk. Waar het eigen hart vol van is, loopt niet alleen de mond maar het hele hart van over, zo lees ik je.

Toch ook heb ik een vraagje aan jou, als je het goed vind.
Wat versta je onder 'het koninkrijk' en wat onder de 'rijke' westerse mens. Met de nadruk op ' rijk'.?

Fijn dat je zoveel plezier aan het lezen van het boek hebt mogen beleven.
Hallo Henk,

Ik vraag me soms wel eens af of 'wij' ( de "rijke"westerse mens) wel echt zo 'rijk' zijn.
Ik heb met belangstelling jou bijdrage gelezen. Dank je.


Henk,

daar vraag je me wat!
Iedereen heeft recht op liefde, het liefst in de vorm van 'daden', maar woorden kunnen al veel brengen

Wie weet zijn deze mensen wel (naar onze maatstaven relatief) gelukkig, alhoewel dat (naar onze maatstaven) onvoorstelbaar lijkt
Er zullen altijd mensen zijn die uiterlijk gelukkiger of ongelukkiger ogen dan wij - wat in hun innerlijk omgaat, kunnen we slechts ervaren als we nader tot ze komen

Logion 63 kan je een antwoord geven op je laatste vraag, met logion 54 als mogelijk vervolgantwoord


Lieve allemaal,
Natuurlijk heeft ieder mens, en zeker ieder kind, recht op een dak boven zijn hoofd, voldoende eten en schoon water, onderwijs enz
Maar Gandhi zei al, er is op de wereld voldoende voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.
Helaas, hebben veel volkeren te lijden onder de hebzucht van het rijke westen. Kijk wat er in de diamantindustrie plaats vindt of andere gebieden. Wij willen allemaal een mobieltje, daarin zit iets wat alleen in de Congo te vinden is. Nu wordt die bevolking uitgebuit door hun eigen leiders en westerse maatschappijen en is de bevolking bedelaar in eigen land, rijk land.
Maar wie geeft dat mobieltje op?
Zo is het met veel goederen.

Wat Trudy zegt is echter ook waar in #34396


Henk, ik begrijp je reactie.
Zelf denk ik dat mensen die in aanraking komen met gnosis of ervaren dat geloof niet de gehoopte oplossingen biedt, juist over de onrechtvaardigheid bewust worden en gaan nadenken over concrete en duurzame oplossingen.

Nu is het niet zo, dat problemen er ineens niet meer zijn.
Wel is het mogelijk dat jij voor jouzelf iets vindt waarin jij jouw kwaliteiten inzet, om de nood van medemens ( al is het er maar één) daadwerkelijk te helpen.

Je vraagt je af :@ hebben zij geen recht op de woorden van troost en liefde ?
Ja daar hebben zij inderdaad recht op, dat wil echter niet zeggen dat het Thomasevangelie voor ieder brengt wat het jouw of mij brengt.
Dit geldt trouwens ook voor mensen die wel kunnen lezen.
Mocht het zo zijn dat mensen in moeilijke situaties dit wel nodig hebben, dan komen ze er mogelijk wel mee in aanraking, woorden kunnen ook gesproken worden, of men kan het als begrijpelijke inzichten ontvangen.

Verder is geluk van het Koninkrijk voor ieder te ervaren.
Geluk heeft met gevoel en ervaring te maken, niet met bezit of kennis.
De mensen die jij noemt kunnen ook gelukkig zijn, met dingen situaties die een westerse mens maar moeilijk kan voorstellen.
Geluk is iets wat men wil delen, maar ieder is uniek en wat jouw zielsgelukkig maakt, zou mij diep ongelukkig kunnen maken.


Zouden deze mensen niet verhalen vanuit hun religie verteld krijgen die bij hen hetzelfde kan oproepen als door de boeken bij jou?

Ik heb bij arme mensen in India gegeten op 1 van mijn vakantiereizen en vond daar geen boeken, geen stoel geen luxe. Maar ik voelde wel dat deze mensen soms beter begrijpen waar het in het leven om gaat.
Ook zij ontvangen Goddelijke lichtstralen, daar ben ik van overtuigd. Veel van die mensen zijn meer in leven dan menig geen die in onze westerse rijke landen door de straten lopen te shoppen.
Natuurlijk hoop ik dat de verdeling van "rijkdom"in de wereld ooit eerlijk verdeeld zal zijn. En ik denk zeker dat scholing voor een ieder weg gelegt moet zijn.

Maar het niet stoffelijke, de rijkdom vanuit het hart is belangrijker dan de materie.
En op de allerlangste termijn denk ik dat het daar om gaat.
Ook deze mensen hebben een rijkdom waar ze in delen.
gr manuela
#34469

Hey hallo Manuela,

Herkenbaar wat je schrijft.
Het ontdekken van de rijkdom in mijn hart is steeds weer een klein feestje.

:-)


bedankt voor ieders reactie ,het geeft mij een ander beeld al kan ik alleen niet de wereld veranderen ik begrijp wel dat er meer mensen zo denken als ik.en ik denk dat de tijd is gekomen dat er mensen op staan die werkelijk de wereld willen veranderen en een einde willen maken aan de graai cultuur die ontstaan is ten koste van anderen
henk


Dat ben ik met je eens Henk. Je kan in je eentje de wereld niet veranderen. Maar misschien door je inzichten, wel jezelf en daardoor je directe omgeving.
Ik denk dat zolang we blijven wachten dat er iemand opstaat, we het bij de ander leggen. Misschien maar niet wachten toch! Maar gewoon zelf aan de gang, daar waar je vermogens liggen. En die zijn soms groter dan je denkt.
Ik begrijp je bewogenheid en voel wel met je mee. Toch ook zou ik je toe willen fluisteren, ga maar, doe maar wat je denkt dat goed is en zie.......daar is het begin. Klein, een druppel......maar wél een druppel. Volgens mij heb jij je hart op de goede plaats. Met groet,


Henk, als je goede ideeën hebt om iets in je gemeente te veranderen, kijk dan wanneer er een openbare college is waar de burger een zienswijze kan vertellen?voorlezen. Zo wijs je de mensen misschien op dingen waar ze geen erg in hadden, en... je laat zien dat jij erg in dingen hebt waarvan zij liever hadden dat je het niet zag en openbaar vertelde.
Helpt het niet, ga je verder, hogerop.

En er zijn tal van andere mogelijkheden. Net wat Carla zegt, Je kunt niet de wereld helemaal veranderen. Maar de zee bestaat uit druppels, dus die doen er toe.


#34512

Mooi Carla.

:-)


#34511@bedankt voor ieders reactie, het geeft mij een ander beeld al kan ik alleen niet de wereld veranderen

Henk fijn om te lezen dat je beeld iets veranderd is.
Nee ik denk ook niet dat ik de wereld kan veranderen, toch wel denk ik dat ik het verschil kan maken, zoals net ieder ander mens het verschil kan maken.


Nij, ik voeg me bij jouw visie.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.