Vragen?

Kerkelijke grenzen.....

    door Carla, 11/07/2009 10:43. #35209. 8 reacties, laatste

Mijn belangstelling voor kerkelijk spreken over religie, geloven en de gevolgen van wat dit met mensen doet, bracht mij via een nieuws-site hierover, bij het volgende artikel:

www.refdag.nl/artikel/1421441/Gnostiek+overschrijdt+grenzen+van+kerk.html

De eerste zin van dit artikel gaat als volgt:

“ De Christelijke kerk dient zo veel mogelijk mensen binnenboord te houden, maar er zijn grenzen. Ik kan mij voorstellen dat de Christelijke kerk een grens trekt bij de gnostiek”, aldus de spreker op een avond, waar hij zo’n honderd jonge mensen toesprak.

Wat zonde toch, dacht ik. Er is n.l. heel wat gaande momenteel in kerkenland. Ze lopen aan alle kanten leeg, op een enkele uitzondering na.

Prof. Luttikhuizen, bedoelde spreker, heeft het b.v. ook over Ds .Fenny Kruize. Zij schreef een boek over ‘Goddelijke vrijheid’. Neem het boek van Klaas Hendrikse, die ook klopt op de deur van de kerk met zijn manifest ‘ Geloven in een God die niet bestaat’. En recent nam ik kennis van de strijd die een dominee, Boele P. Ytsma, voerde met zichzelf en dit verwoorde in ‘Van de kaart.’

“ Zijn er wel grenzen?”
( ja, want genoemde site is niet open open op zondag.) :-)Carla, wat ik proef is vaak verlangen naar zekerheid in het hiernamaals, maar ook nog, na al die eeuwen, is angst.

Angst van veel mensen die naar een kerk gaan, waarna men dan weer gerustgesteld en hoopvol naar huis terugkeert.
Angst van de leiders dat die kerken inderdaad verder leeglopen.
Dan, uit angst, houdt men gnostiek en andere "verlichte" zaken buiten de deur en wilen ook dat hun leden dit doen, want het zou de leden wel eens kunnen bevallen, dat andere!!

Ik heb zelf ook wel nog gesprekken met kerkmensen. Dan luisteren ze wel belangstellend, enigzins open zelfs. Maar daarna schuiven de gordijnen weer dicht.

Ik vroeg laatst aan iemand, door wie werd Eva verleid? De slang of de duivel.
De slang die door de duivel werd gebruikt, was het antwoord.
Ik zei hem, weet je wel dat de duivel niet eenmaal in dat scheppingsverhaal plus de val wordt genoemd?
Dan kijken ze je aan of ze water zien branden, verbazen zich een poosje, maar vervolgen angstig hun weg toch in blijdschap?! Luisteren naar preken, maar onderzoeken niet zelf.

Mijn man had een droom.

Hij liep met allemaal kerkgangers over een brede rechte weg.
Aan het eind van die weg was een hoge muur waar je niet zomaar overheen kon.
Een paar goedwillende mannen, leiders, stonden daar en maakten een kommetje van hun handen en zwiepten de mensen over de muur.
Mijn man was nog lang niet aan de beurt en ging, zoals hij altijd doet, een stukje wandelen. Hij ging een liefelijk smal kronkelend weggetje op en aan het eind van dat weggetje stond ook hij voor de muur.
In de muur was een klein deurtje. Nieuwsgierig deed hij het open en kon achter de muur kijken.
Daar zag hij tot zijn schrik, dat de mensen die over de muur werden geholpen in een diep ravijn te pletter sloegen.

Geschrokken rende hij terug. Stop, stop, ze slaan te pletter, er is niks achter die muur daar. Maar niemand luisterde, hij werd gewoon genegeerd.

Toen ging hij terug naar het deurtje, want daarachter ging het weggetje gewoon verder en voerde door een mooi landschap en zo verder tot de horizon.

Carla, dank voor het aanhalen van dit artikel.
Laatst sprak ik met iemand van 'de vrije evangelische gemeente' en die dacht dat ik toch wel erg ver ben afgedwaald van het oorspronkelijk Christelijk gedachtegoed.
Tja in haar ogen heeft ze nog gelijk ook, zij kwam met een artikel waarin stond dat de Dalai Lama een soort coup tegen het Christendom aan het bewerkstelligen is.
Het zou in hun geschriften staan en ze was bang dat Christenen onder de voet gelopen zouden worden en dat ze gedwongen zou worden om haar manier van geloofsbeleving niet meer zou kunnen uitoefenen.


Annette # 35213, mooie droom van je man.
Verder zou het goed kunnen wat je schrijft Annette, dat angst en verlangen naar zekerheden een rol spelen in mensen's leven. Ik lees dat ook in het stukje van Linda # 35214. Machten en krachten van en door alle eeuwen.
Zelf heb ik daar ook veel van vernomen in veel reactie's ( ook op die van mij ) op het forum welke gelinkt is aan eerder genoemde nieuws-site.

Kijk ik nu even terug naar de lezing van Luttikhuizen, dan zie ik dat ook daar......( en of daar angst onder ligt kan ik niet beoordelen ) weer een poging wordt ondernomen om een grote groep jonge mensen.......( welliswaar van een studentenvereniging op reformatorische grondslag) vaak open voor wat de Prof. te zeggen heeft.......het beeld dat de gnostiek buiten de grenzen van de kerk moet blijven, wordt voorgehouden. Met zijn vaststelling dat de gnostiek uit de Griekse filosofie komt en geen basis heeft in het Jodendom, geeft hij min of meer een waardebepaling aan waardoor het enige juiste het Joods-Christelijke denken is. Hij maakt het enigzinds goed door het kennisnemen van de gnostiek waardevol te vinden, maar door de grenzen te stellen, ontneemt hij de ruimte voor het toelaten.
Jammer.
Carla, ik gaf zo eens wat gedachten van mij bloot en geschrokken keek een vrouw uit de kerk mij aan. Ze zei, dat lijkt wel gnostisch. In mijn onschuld antwoordde ik, ja, mooi hé?

Maar even later zag ik wel dat dat toch lieven niet moest in de kerk.:-)

Als je naar de site mornonen voor vrede gaat, dan in het middenstuk staat een artikel van Wouter van Beek. Schepping en evolutie.
vandaar kun je naar Slechte wetenschap en beroerde theologie.

Er is ook een forum, ik heb daar op geantwoord.
Het is geen site van de kerk, maar door mensen privé opgezet.
Wel leuk en interressant.
Hij is religieus antroposoof. Hij schrijft over intelligent design en creationisme.
Slechte wetenschap en beroerde theologie.Carla, het door jou aangehaalde artikel was een aanleiding voor een nieuwe Bramhartigheid. Zie aldaar.


Bedankt Annette # 35230 voor de tip. Zal er eens gaan kijken en lezen. Maar nog even niet want mijn hoofd tolt van het vele lezen. Nu maar even de buitenlucht in.

Mooi Bram # 35238 dat het zo vruchtbaar heeft gewerkt. :-)Ik ben niet kerkelijk. Ik heb belangstelling voor de gnostiek. Daar zoek ik ook antwoorden in. Wat ik vooral leer is: leef je Zelf en wees nergens bang voor. Daar ligt het verlangen van de mensheid: niet naar plezante zekerheden na de dood. Om daar te kunnen komen is observantie benodigd. Het enige boek dat je kan leiden ben je zelf (Zelf?). De Geschriften kunnen je alleen handreikingen bieden, en het kan een hele spannende reis worden. Omring jezelf met liefde, anders overleef je dat niet. Die liefde, die herinnert je aan de Bron, dat vang je op, ergens in de vierde dimensie. Dat is voor mij erg inspirerend, en ik maak graag gebruik van alle mogelijke middelen om door die poort te komen en aan de tocht te beginnen. En als dat een goeroe is, of een pastoor, of een imam, een coach of een psychiater, so be it. Ik zou zeggen: wees spaarzaam met het bestuderen, uitpluizen en interpreteren van teksten. Vervolgens zul je met elkaar in een soort pseudo wetenschappelijke oorlog belanden. Dat brengt je mogelijk verder van je doel in plaats van dichterbij. Paradoxaal genoeg klinkt dit dogmatisch: Herinner je Zelf, en adresseer je ego daarmee. Ben je je net bewust van het feit dat je geidentificeerd bent, ga je via een achterdeur nog eens extra stutten aanbrengen voor die etalagepop!


Mijn tekst op 21 juli lezend, besef ik me dat ik als een puber heb geprobeerd me af te zetten. Ik oordeel en ben arrogant. De drijfveer is ongetwijfeld sarcasme en dus zelfbescherming. Weer een inzicht.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.