Vragen?

Jezus en wonderen

    door Jim, 11/03/2011 14:48. #40875. 1 reacties, laatste

Geachte heer Moerland, Beste Bram,
Ik heb een vraag die me al tijden bezig houdt.
Hoe ziet u de wonderbaarlijke verhalen over Jezus die mensen geneest van hun kwalen.. bjivoorbeeld in Lucas 5 laat hij een verlamde man opstaan? Wat is hier van waar?
Ik zie graag uw reactie tegemoet.
Alvast mijn dank.


Dag Jim,
Dank voor je vraag, want jouw vraag geldt ook voor veel andere mensen. Daarom wil er graag hier antwoord op geven.

Je kunt wonderbaarlijke genezingen van Jezus op verschillende manieren benaderen. De kerkelijke manier is om de hele biografie van Jezus in z'n geheel letterlijk te nemen, inclusief de wonderen. En dan moet je ook geloven dat het echt allemaal zo gebeurd is, dat het 'waarlijk geschied' is, om een christen te zijn.
Dat is niet mijn manier.

De tweede manier is om de biografie van Jezus te zien als een klassiek heldenepos zoals die in de tijd van Jezus ook verteld werden over anderen. Ook van keizer Augustus werd verteld dat hij zieken genas en doden tot leven wekte. Er is een biografie van Apollonius van Tyrana die wel heel erg lijkt op die van Jezus. Als je die zou lezen zonder te weten dat het over Apollonius gaat zou je denken dat het Jezus betrof. En ook over anderen werden wonderverhalen verteld, zals bijvoorbeeld over Asklepius en over de toen beroemde arts Galenus.
Dat is een interessante benadering. De verdienste daarvan is dat die je bevrijdt van de letterlijke uitleg, die althans minder vanzelfsprekend maakt.

Maar is is ook nog een derde benadering mogelijk. Die was algemeen gebruikelijk in het vroege christendom, en die houdt in dat je die wonderverhalen als symbolen kunt zien van het zielenleven van de mens.
Zo kun je bijvoorbeeld als mens in je bestaan verlamd worden door angst, angst voor de straffen van Jahweh bijvoorbeeld. In de symbolische uitleg geneest Jezus mensen van die verlammende angst.
Die uitleg is mij het sympathiekst en die vind ik ook heel interessant. Zo, op die manier, wil ik graag de wonderen verstaan die Jezus verrichtte.
Dat kun je ook toepassen op Lucas 5. Het 'opstaan' van de verlamde kun je dan zien als het overwinnen van de angst. Het is zo verstaan een spirituele opstanding, geen lichamelijke.

Maar of die wonderen waar zijn of niet waar, en op welke manier, dat mag je helemaal zelf weten. Voor mij zijn ze waar, maar niet letterlijk.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.