Vragen?

De Mens als Kroon der Schepping?

    door Baudolino, 02/12/2012 14:22. #43812. 4 reacties, laatste

Naar aanleiding van de laatste bijdragen over verbeelding, kwam opeens een filosofie naar boven die zo oud als de mensheid zelf is: de superioriteit van de Mens boven de Dieren.

Ik zette mij aan het schrijven van een kort en bondig antwoord, omdat ik hier erg door geintrigeerd raakte. Het werd alleen niet zo kort en bondig als ik gehoopt had.

Wat er staat is een weerspiegeling van overtuigingen die bij mij leven, en ik wil ze onderzoeken. Helaas moet ik vaak van mijn intellect gebruikmaken om dit soort overtuigingen te ontrafelen. Ik plaats het omdat je het kunt negeren of het kunt oppakken en bekijken. Zo werkt internet voor mij.

=============
De mens als kroon der schepping? Dat ervaar ik als een oordeel. Ik heb me dat ook serieus afgevraagd, terwijl ik dieren in hun gedrag bekeek. Het lijkt erop dat ze zich niet beperken, maar steeds het volste uit hun bestaan op dat moment te halen. De termen "beschaving", "verantwoordelijkheidsgevoel" en "tolerantie" zijn uit nood geboren termen, en ze zijn vooral menselijk. Is dat dan een teken dat "wij" nou eenmaal over meer middelen beschikken dan dieren, en dus tot een vergeestelijkt niveau kunnen stijgen dat zelfs niet in de dromen van dieren voorkomt? Ik weet het echt niet, ik twijfel daar steeds vaker aan. Wij hebben onze eigen tools om te "overleven", het kost alleen een beetje moeite om ze tot hun volle recht te laten komen.

Alles moet uit wil komen, vaak tegen de weerstand in, zoveel angsten, zoveel vooroordelen. Zelfs de erkenning van die angsten is al een daad in negatieve gedachte.

Ik bespeur ook een onderliggende filosofie in die woorden, die mij niet kan raken. Het komt van een zoekende mens, die zijn eigen vermeende tekortkomingen gereflecteerd lijkt te zien in het gedrag van andere diersoorten. Die filosofie is ook al heel erg oud. Het was de respons van een geschrokken wezen, blootgesteld aan dingen die mogelijk levensbedreigend zijn. Naakt en weerloos. Onacceptabel.

En omdat hem dat inzicht maar toebedeeld wordt, is hij superieur.

Tachtig procent van de manifestaties van menselijke verbeelding komt voort uit het zoeken naar de bron. Het zijn voorbeelden van hoe het er uit zou kunnen zien. Vervolgens raken ze de weg weer kwijt. Het beeld wordt de Werkelijkheid, en gezien als een absoluut bewijs van het bestaan van de bron. Die steeds minder goed gekend wordt.

Wat is Verantwoordelijkheid? Er is ZIJN of NIET ZIJN. Dieren ZIJN. Mensen verbeelden zich dat ze ZIJN. En dan wordt het zijn. In dat zijn bestaat zoiets als "Verantwoordelijkheid", dat een prima afleidingsmanoevre vormt voor het vinden van de bron, die helemaal niet gevonden hoeft te worden.


Ieder moment van ontwaken, ieder moment dat er geen besef is, geen mooie stelling, maar gewoon zijn, is een moment dat je achteraf kunt beschrijven met wat povere woorden. Vaak komt daar ook een buitengewone affectie voor dieren uit voort, omdat zij je op een vanzelfsprekende manier in hun wereld opnemen na zo'n gebeurtenis. Zonder woorden, zonder oordeel. Daarom kon Franciscus zo met de dieren zijn. Het verstand staat me eerder in de weg dan dat het me helpt. Dit is ZIJN, niet de verbeelding daarvan. Ben ik dan een stapje verder of ben ik een stapje terug? Bestaan er stapjes?


Een olifant is een olifant en een neushoorn is een neushoorn en die zijn niet hetzelfde ook al hebben ze alletwee iets met hun neus.
Je kunt blind worden voor elks eigenheid door op ideologische gronden de één superieur aan de ander te verklaren. Maar je kunt evengoed blind worden voor hun eigenheid door de ideologische opvatting dat ze gelijk zijn.
Je kunt ook beide in hun eigenheid laten zijn wie ze zijn zonder daar een oordeel aan te koppelen. Dat maakt beide pas echt interessant. En dat geldt ook voor roofvogels en mensen.


Hallo Bram, dank voor je reactie.

In de lijn kwam zoiets als verantwoordelijkheid van de mens voor het welzijn van dieren naar voren. Omdat de mens spiritueel nou eenmaal een stapje verder kan gaan. Ik heb niet zoveel met zo'n uitspraak. Het gevoel van verantwoordelijkheid lijkt vooral voort te komen uit het feit dat het leven van mensen op deze planeet een onontkoombare invloed heeft op het leven van andere diersoorten. Of ze dat hoger of lager stelt, zal een konijn wiens kolonie net platgewalst is een worst wezen. Het is niet relevant. Ook vanuit menselijk oogpunt is de hele vraag niet relevant, behalve dan dat het een soort van legitimatie kan bieden voor het platwalsen van die kolonie.

Een weg of een flatgebouw is nu eenmaal belangrijker dan een konijnenkolonie, omdat je nou eenmaal de Kroon der Schepping bent. Voorbestemd om uiteindelijk verenigd te worden met de Ene.

Met liefde aanschouw ik oordeelloos de eigenheid van ieder mens en ieder dier. Het is denk ik de enige manier waarop liefde en respect hun energie kunnen laten vloeien.


Baudelino, bedoel je in het lijntje de weigering van het verzet?
En bedoel je deze zin?
"Wij kunnen ons zorgen maken, en ons afvragen hoe we dat kunnen veranderen. Dat maakt ons verantwoordelijk."
Van Bram in #43804?
Ik interpreteer dat niet primair als vernatwoording voor de dieren, maaar voor je eigen handelen, en dat in tegenstelling tot het dier.

Als ik me erger aan mijn buurvrouw omdat zijn bomen over mijn tuinpad hangen kan ik kiezen hoe ik daarmee omga, en ik ben er eignelijk wel zelf verantwoordelijk voor als dat uiteindelijk bij de rijdende rechter beland.

Ik denk een kat kan niet kiezen om wel of niet zijn territotium te verdedigen, dat is geen keuze maar een instinct.

En als mijn conclusie van de laatste week kombineer met wat ik hier gleerd heb, ben ik dus een toeschouwer die wel of niet op iets kan reageren, en die iets moet beginnen met dat wat mij raakt.

Of juist niet.
Maar dáár ben IK nou verantwoordelijk voor.

Hoi Liesbeth. Dat is inderdaad het lijntje waar ik op triggerde. Zo had ik het inderdaad niet bekeken, maar wel heel zinvol. In principe heeft een mens de mogelijkheid om in vrijheid te kiezen. Een dier heeft dat niet. Ik ben een beetje grieperig, misschien dat ik het daarom wat getunneld oppakte ;-. Dank je voor het verhelderen. Overigens toont de Rijdende Rechter prachtige voorbeelden van getunneld denken, waarbij mensen zich uiteindelijk bewust kunnen worden van hun vrijheid (en verantwoordelijkheid).


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.