De Katharen

Lohengrin

    door Jan Blommerde, 22/06/2015 12:02. #46224. 6 reacties, laatste

Dag Bram Moerland, Uw mooie boek geeft een verhelderend beeld van de geschiedenis. U schrijft ondermeer over Bernard van Clairvaux, die bruut tegen de Katharen optrad. Vreemd genoeg zou dezelfde persoon een rol gespeeld hebben bij het stichten van de Tempeliersorde. Terwijl Tempeliers en Katharen zo aan elkaar verwant lijken te zijn. Misschien klopt de rol van Clairvaux niet en bestond de Tempeliersorde al voor zijn tijd. In de legende van de Zwaneridder viel me namelijk op dat Lohengrin (665-734?) een schild had met een dubbel kruis er op. Dat is een embleem van de Tempeliers. Die werden ook ridders van de graal genoemd en het boek Parzival gaat juist over de graal. Parzival was de vader van Lohengrin. De geschiedenis zou zich hebben afgespeeld voor of tijdens Karel Martel (ver voor de officiele stichting van de Tempeliersorde). Martel veroverde gebied voor het katholicisme op de heidenen. U geeft aan dat veel heidenen al door Ierse monniken waren gekerstend (wellicht vanuit Utrecht ook de Friezen van koning Radboud, de tegenstander van Martel?). Vanuit Wurzburg waren die Ierse monniken in Thuringen gekomen, schrijft u. Aan het hof van Thuringen leefde eeuwen later Wolfram von Eschenbach, de schrijver van de Parzival. Het een en ander lijkt dus verband te kunnen hebben. Trachtte men in Thuringen het Iers Christelijke gedachtegoed te bewaren?
Nu had Lohengrin volgens de legende 3 zonen, die gebied erfden: Diederik kreeg Teisterbant en Kleef, Godfried werd graaf van Loen en Koenraad werd beroemd als stamvader van de landgraven van Hessen. Die laatsten waren de Saksen, die Karel Martel overwon. We vinden deze verhalen niet terug in de geschiedenis, omdat de katholieke Franken haar schreven. Maar is er wellicht een basis van waarheid, die in de nevelen van de hollandse legende bewaard is?
Vriendelijke groeten,
Jan Blommerde


Dag Bram Moerland,
Naast de legende van Lohengrin is er vast ook verband met koning Arthur en de vier Heemskinderen.
Arthur was wellicht de historische Ri(g)othamus uit de 5e eeuw. Zijn grootvader was misschien Constantijn III, die Honorius, de West-Romeinse keizer naar de kroon stak, diezelfde Honorius, die Pelagius als ketter verklaarde, op aansporen van Augustinus. Kan Arthur een Pelagiaanse christen zijn geweest?
Reinout van de vier Heemskinderen was de leider van de Gascogners (Vasconen, Basken). Zijn Italiaanse naam is Rinaldo. Misschien stonden de historische Hunald I en II model voor de mythische Reinout? Zij verzetten zich tegen de oprukkende Franken uit het noorden, net als de Katharen. De vader van Hunald I is Odo de Grote, heer van Toulouse, van de Loire tot de Pyreneeën. In het stadswapen van Toulouse is nog altijd het embleem van de Katharen te herkennen: 12 bollen rond een kruis. Net als de Ronde Tafel van Arthur, een uitbeelding van de Dierenriem. Een dolmen, zoals in Bretagne, is een tafel. Dan is Stonehenge een Ronde Tafel. Misschien de Ronde tafel van de Brit/Breton Arthur?
Odo de Grote had een dochter Lampegia, die trouwde met de Moorse gouverneur Munuza, terwijl de mythische vader van Reinout, Aymon, een dochter had die Bradamante heette en die huwde met de Saraceen Ruggiero. Toeval of niet?
Aymon, de vader van Reinout, is vast afgeleid van Raymond Berengar, (half)broer van Aymeri van Narbonne II (die model stond voor de mythische Aymerijn van Narbonne, broer van Aymon in De Vier Heemskinderen). Ook is het mogelijk dat Aymon een herinnering is aan de vele graven van Toulouse, die Raymond heetten en ook van de Kathaarse strijd bekend zijn. Volgens mij heeft het belang deze literaire monumenten te zien in het licht van de strijd van de oorspronkelijke christenen tegen hen die de leer hebben aangepast aan hun eigen belangen.
Met vriendelijke groeten,
Jan Blommerde


Dag Bram Moerland,
Nu we door uw boek weten hoe keizer Honorius, aangezet door Augustinus, paus Zosimus onder druk zette om het Pelagianisme tot ketterij te verklaren, begrijpen we beter hoe belangrijk de opstand was van Constantijn III tegen deze Honorius.
Constantijn III kan heel goed de vader zijn geweest van Constans, Ambrosius Aurelianus en Uther Pendragon. De laatste was Arthur's vader.
Arthur zou in de Slag bij Saussy (440?) tegen de Romeinen hebben gestreden olv Belisarius (Hiberius?, overwinnaar in de Iberische Oorlog). Zie Geoffrey of Monmouth' The History of The Kings of Britain).
Belisarius was gestuurd door de Byzantijnse keizer en tiran Justinianus I om het West-Romeinse Rijk in oude glorie te herstellen.
Vanuit kerkelijk perspectief is te begrijpen waarom Arthur tot slechts een fabelachtige figuur moest worden teruggebracht. Had Arthur niet immers op zijn vaandel en helm een gouden draak, symbool van de Lichtbrenger(=Lucifer)?
Vriendelijke groeten,
Jan Blommerde


De Slag bij Saussy kan rond 540 worden gedateerd ipv 440.


Heel interessant allemaal, Jan


Dank je Bram,
'De laatste 7 wijze mannen van het oosten, de overgebleven Neo-Platonisten, Hermeias, Priscianus, Diogenes, Eulamius, Damascius, Simplicius en Isidorus, vluchtten voor de fanatieke vervolgingen van Justinianus naar Perzië, 529'
Het is juist Parzival's vader, Gahmuret, die in Perzië strijdt, waarschijnlijk in de Slag bij Dara in 530 vóór de Perzen en tegen de Romeinen. In Von Eschenbach's Parzival staat dat Gahmuret streed tegen de broers Pompeius en Ipomidon, die ik identificeer met de broers Pompeius en Flavius Hypatius. De laatste werd in het Hippodroom door het volk tot tegenkeizer benoemd (vandaar de naam ipomidon naar hippodroom), waarna hij in 532 door Justinianus werd geëxecuteerd. Op de 1e dag van de Slag bij Dara kwam er een kampioen in het veld, die Belisarius, de Romeinse aanvoerder, uitdaagde. Maar die liet Andreas, een badslaaf, voor hem in het strijdperk treden, die in het geheim getraind was. En die Perzische kampioen, waarvan ik vermoed dat het Gahmuret was, verloor bij het treffen zijn leven. Ook Gahmuret verloor zijn leven, maar door toedoen van Ipomidon en een figuur die zijn helm 'poreus' had gemaakt, dus ook door een list. Het lijkt er op dat Justinianus I zowel vanuit het westen door Arthur als in het oosten door Gahmuret werd aangevallen.
Vriendelijke groeten,
Jan


Beste Bram,
Na het herlezen van het hoofdstuk over het Ierse Christendom viel me te binnen wat Arthur's plaats binnen de Ierse geschiedenis kan zijn geweest. Vóórdat het Ierse Christendom zich over het vasteland verspreidde, vóór het einde van de 6e eeuw, zou Arthur Ierland hebben ingenomen (ik denk in 509) na een strijd met de Ierse koning Gillamorius.
St. Patrick, traditioneel gezien een leerling van bisschop St. Germanus van Auxerre, zou in 432 naar Ierland kunnen zijn gestuurd om uitgeweken Pelagianen, volgelingen van de leer van Pelagius (gestorven 435), dwars te bomen.
Germanus van Auxerre (378-448) kwam in 429 naar de Britten om het Pelagianisme te bestrijden.
In die tijd heerste Vortigern over de Britten, nadat hij Constans, Arthur's oom, had laten vermoorden (ik denk in 420/3). Deze Vortigern nodigde in 447 de Angelsaksische prinsen Hengist en Horsa uit, wat uiteindelijk tot de ondergang van de Britten zou leiden. De Angelsaksen werden Katholiek en de Angelsaks Bonifatius kwam later (8e eeuw) naar Utrecht.
In 460 kwam Ambrosius Aurelianus aan de macht, een andere oom van Arthur. De twee broers, Ambrosius en Uther, waren naar Armorica (Bretagne) gevlucht na de moord op hun broer Constans.
Ambrosius overwon Vortigern in 462. Volgens mij was Vortigern Katholiek en Ambrosius een volgeling van Pelagius.
Ambrosius wordt in 476 door Uther Pendragon opgevolgd en Uther in 495 door zijn zoon Arthur (hij is dan 15 j.). Bij de Slag van Camlann tegen Mordred komt Arthur in 542 om. Hij had vanuit Gallië, na de gewonnen Slag bij Saussy (540) tegen Rome willen optrekken, maar moest terugkomen naar Britannië, omdat Mordred er zich de macht had toegeëigend.
Blijkbaar heeft de Ierse cultuur zich ná Arthur over het continent verspreid. Arthur heeft waarschijnlijk met zijn overwinning in 509, na de Katholieke inmenging door St. Patrick, het Ierse Christendom kunnen herstellen.
Vriendelijke groeten,
Jan


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.