Groeiend inzicht

Hoe een suïcidale vriend bij te staan

    door Nij, 14/08/2018 11:04. #47128. 1 reacties, laatste

Uit: De vrije val in het leven.
Auteur: Jeff Foster

'Als je een diep ongelukkige vriend probeert bij te staan, ben je getuige van een spirituele crisis, niet alleen een medische. Besef dat het verlangen van je vriend naar de dood eigenlijk een verlangen naar Thuis is. Hij probeert wakker te worden uit een nachtmerrie. Zijn crisis is zijn mogelijkheid tot verandering.
Besef dat hij het Zelf niet kan doden, het Ene dat hij is, en dat hij alleen maar het kleine en beperkte “zelf” kan doden, degene die hij op dat moment dacht te zijn . Zijn verlangen om zijn leven te beëindigen, “deze wereld te verlaten’ of “het zelf te doden” is zijn heimelijk verlangen om een onjuiste identificatie met behulp van lichaam-geest-organisme ongedaan te maken en te ontwaken voor de Waarheid. Zijn verlangen om te sterven bevat intelligentie en creativiteit, en is je respect waardig. Het is geen vergissing, misstap of vijand, het is een hunkering naar authenticiteit.
Houd hem vast, omarm hem terwijl de drang om te sterven – die eigenlijk een vermomming is van de drang om te leven – hevig in hem brandt. Bevestig waar hij zich op dat moment bevindt. Probeer hem niet onder controle te krijgen of niet meer te laten voelen wat hij voelt. Probeer hem niet op te vrolijken, is te vertellen dat alles eigenlijk prima is, of hem voorverpakte antwoorden te geven om zo aan je eigen ongemak met de situatie te ontsnappen. Hij is ziek van tweedehands antwoorden! Ga de diepte in met hem. Kom hem tegemoet in zijn alleen-zijn zonder hem te willen genezen, zonder hem zelfs maat te overtuigen dat zijn verlangen om te sterven fout, ziek of niet van toepassing is. Houd zijn hand vast. Ga waar niemand vóór jou heeft durven gaan. Vergeet niet dat je slechts jezelf onder ogen komt, je eigen angst voor de dood, of misschien zelfs wel je eigen heimelijk verlangen om te sterven. Spreek niet tot hem als een genezer tot een slachtoffer zou doen, of als een leraar tot een leerling, of als een deskundige tot een beginner, maar als een vriend tot een vriend, als intelligentie tot zichzelf. Ontmoet hem buiten alle verdeling zaaiende rollen om.
Hij gaat door een diepe identiteitscrisis heen, een essentiële overgangsrite. Genezing gaat altijd gepaard met crisis = plotselinge onverwachte verandering. Iets in hem , een oude pijn , wil gevoeld, aangeraakt, erkend worden. Het is een schreeuw om liefde die zo oud is als de mensheid. Wie luistert ernaar?
Hij verlangt om te leven, maar weet niet hoe. Hij verlangt naar intieme verbinding, maar kan het niet in “dit leven” vinden. Hij verlangt naar onvoorwaardelijke acceptatie en rust. Ook al heeft hij nu het gevoel dat hij weg wilt, laat hem het leven voelen, laat hem zien dat je bereid bent te blijven. Herinner hem eraan dat diepmenselijke verbinding mogelijk is, in dit leven, op dit moment, op deze plaats. Laat hem zien dat hij zelfs in zijn diepste wanhoop niet alleen is. Blijf erbij tijdens zijn crisis. Je aanwezigheid zegt meer dan woorden ooit zouden kunnen doen. Je angst is hier overbodig. Je bent getuige van iets heiligs en intiems. Geef jezelf volkomen.
Misschien hoef je wel niet te weten hoe je hem moet genezen of redden. Misschien is dat je ware roeping wel helemaal niet.
Of hij nu blijft leven of sterft, kom hem tegemoet op die vreemde plek van niet-weten. Breng een bewust moment met hem door. Bied je volledige aandacht aan en luister. Vergeet niet, hij is bezig zichzelf te helen op de enige manier die hij kent."


Heel herkenbaar dit stukje bij een goede vriendin, de ont-moeting van essentie. Inderdaad Heilig en intiem.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.