Groeiend inzicht

The hidden parables

    door Hanneke, 31/05/2019 17:48. #47267. 2 reacties, laatste

Beste deelnemers aan dit forum,
Onlangs kwam ik The Hidden Parables, activating the secret of the gospels, tegen. Een boekje van Todd Michael. Het spreekt mij erg aan en ik zie overeenkomsten met hoe Bram bezig is gegaan met de Nag Hammadi geschriften. Is iemand bekend met dit boekje en zo ja wat zijn je ervaringen ermee. Ben ook erg benieuwd of Bram het boekje kent. Vriendelijke groet, Hanneke


De parabels, of gelijkenissen, uit het nieuwe testament beschouw ik als wijsheidsliteratuur. Maar wijsheid houdt op wijsheid te zijn als de betekenis daarvan wordt gekaapt en vastgelegd door een instituut ter behoeding van de waarheid, in het christendom dus door het instituut kerk.
Met de teloorgang van de macht van de kerk ontstaat er vrijheid om de parabels opnieuw te duiden. Zo kan er een wijsheidstraditie ontstaan van commentaar op commentaar waarbij elke generatie opnieuw betekenissen tot leven kan wekken en aanpassen aan de eigen tijd.
Ik ken de boeken van Todd Michael niet, maar uit wat ik daarover nu heb gelezen op internet aarzel ik niet om die te zien als een welkome nieuwe manier om de parabels te ontdoen van het stof der eeuwen, zodat ze weer op een creatieve manier tot wijsheid kunnen opleven.
Dank voor de tip, Hanneke.


Dank voor je reactie Bram. Ik hoop dat je de kans krijgt het boekje te lezen. Voor mij was het echt bijzonder. Net als jouw boek Het Evangelie van Thomas. Ik lees er steeds opnieuw in en het brengt altijd iets waar ik op dat moment behoefte aan heb.
Groet, Hanneke


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.