De Geheime Woorden

Toelichting bij het Thomas Evangelie

Bram Moerland

Spring direct naar logion of naar het volgende logion »


Overijverige honden in de voerbak

102

Jezus zei:
Ach, die farizeeën,
zij zijn als een hond
die slaapt in de voerbak van de ossen;
zelf eet hij niet en hij laat ook de ossen niet eten.

 

De Farizeeën bewaken het voedsel in de voerbak als trouwhartige waakhonden, maar in hun overijverige toewijding aan de leer vergeten ze helemaal waartoe het spirituele voedsel dat ze bewaken dient: om gegeten te worden.
Als de ossen op de voerbak afkomen om te eten beginnen ze heftig te blaffen. Die arme dieren zullen dus omkomen van de honger.
Maar zelf eten ze ook niet, dus gaan ze zelf ook dood.
Opvallend is de mildheid waarmee Jezus hier over de farizeeën spreekt. Dat is een opmerkelijk verschil met het Nieuwe Testament waar de Farizeeën uiterst negatief worden neergezet.
Hier wordt verteld hoe Jezus ziet hoe ze oprecht hun best doen, maar juist daardoor de plank helemaal misslaan en hoe ze niet alleen hun medemensen, maar ook zichzelf tekort doen.
Dat wekt bij Jezus mededogen op, en geen vijandschap.


De vertaling en toelichting van Bram Moerland bij het Thomas-evangelie is ook uitgegeven in boekvorm. Wil je dat boek bestellen? Je vindt de gegevens hier.

 


Parallellen

De parallellen zijn bedoeld voor nadere studie. Ze zijn zeker niet altijd in overeenstemming met het Thomas-evangelie. Want ook contrasten met bijvoorbeeld citaten uit de Bijbel zijn van belang voor het verstaan van de betekenis.
Ken je zelf een tekst die past bij dit logion? Het zou fijn zijn als je die hieronder wilde publiceren.Thomas 39

Bijbel

Matteüs 23:13
Wee jullie, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, jullie versperren de mensen de toegang tot het koninkrijk van de hemel. Jullie gaan er zelf niet binnen, maar laten ook degenen die er willen binnengaan niet toe.
(23:13) Andere handschriften hebben een extra vers: ‘[14] Wee jullie, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, jullie verslinden de huizen van de weduwen en zeggen voor de schijn lange gebeden op. Over jullie zal strenger worden geoordeeld dan over anderen.’

Lucas 11:52
Wee jullie wetgeleerden, want jullie hebben de sleutel tot de kennis weggenomen; zelf zijn jullie niet binnengegaan, en anderen die wel binnen wilden gaan hebben jullie tegengehouden.’

Openbaring van Petrus NHC VII.3:78
Want zelf zullen ze niet binnengaan, noch staan ze dat anderen toe die hun verlossing willen bewerkstelligen.

 


Reacties (3)

Een hond werd eens de hele nacht opgesloten in een paardenstal.
Hij snuffelde wat rond om een plekje te zoeken waar hij kon slapen en vond een zacht bedje in de ruif die vol hooi lag.
Wat later wilden de paarden uit hun ruif gaan eten, maar de hond schoot grommend overeind en hapte naar hun snuiten, zodat de paarden niet dichterbij durfden te komen.
“Wat een egoïst ben jij”, zeiden de paarden. “Zelf eet je geen hooi en toch gun je het een ander ook niet”.

Uit: De Fabels van Aesopus.


Wie wil je ten diepste zijn? Praat je er alleen maar over? Of geef je er zelf invulling aan in je leven? Dit Logion doet me denken aan het bijbelse 1 Kor 13:1-13

'Al sprak ik de talen van alle mensen en die van de engelen – had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn. Al verkocht ik mijn bezittingen omdat ik voedsel aan de armen wilde geven, al gaf ik mijn lichaam prijs en kon ik daar trots op zijn – had ik de liefde niet, het zou mij niet baten. '

Het gaat dus niet om show, maar om echtheid. En om de invulling van jouw leven.


Hallo Bram! Ik dacht al dat je zo langzamerhand wel eens zou proberen.
Succes er mee! Ik behoef je niets meer te vertellen. Gegroet!!!


 


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen worden berichten met http:// geweigerd.


Naam:
E-mail:
Reactie: