De Geheime Woorden

Toelichting bij het Thomas Evangelie

Bram Moerland

Spring direct naar logion of naar het volgende logion »


Liefde maakt heel

23

Jezus zei:
Ik zal je uitkiezen,
één uit duizend en twee uit tienduizend
en zij zullen staan als een eenling.

 

Denken in dualiteiten, zoals in het vorig logion besproken, laat je niet alleen de werkelijkheid beoordelen volgens je eigen waardeoordelen, je kunt ook mensen dualistisch onderbrengen in wij-zij. Dan beoordeel je de mensen per groep, per duizenden, per tienduizenden. Dé arbeiders, dé kapitalisten, dé islamieten, dé heidenen, dé nederlanders, dé buitenlanders.
Maar liefde kent alleen individuen. Liefde is altijd persoonlijk. Liefde maakt van een massamens een individu, een eenling, een heel mens. Liefde, als kaderloze acceptatie van de ander, ziet die éne uit duizend en ervaart een ontmoeting met een medemens als twee uit tienduizend, als twee mensen die beiden als eenlingen trouw zijn aan zichzelf, en de ander respecteren in diens unieke eigenheid.
Liefde maakt heel.

(Dit logion slaat niet op de predestinatie en de uitverkiezing. Die komen pas eeuwen later tevoorschijn. Als je niet weet wat met daarmee bedoeld wordt, kun je dat gerust zo laten.)


De vertaling en toelichting van Bram Moerland bij het Thomas-evangelie is ook uitgegeven in boekvorm. Wil je dat boek bestellen? Je vindt de gegevens hier.


 


Parallellen

De parallellen zijn bedoeld voor nadere studie. Ze zijn zeker niet altijd in overeenstemming met het Thomas-evangelie. Want ook contrasten met bijvoorbeeld citaten uit de Bijbel zijn van belang voor het verstaan van de betekenis.
Ken je zelf een tekst die past bij dit logion? Het zou fijn zijn als je die hieronder wilde publiceren.Thomas 49

 


Reacties (4)

in een andere vertaling staat:

..
En zij zullen als één iemand zijn.

Dit geeft een andere draai aan de betekenis, dit gaat niet over dualiteit maar over het tegendeel en is positief geformuleerd.


Jezus zei:
Ik zal je uitkiezen,
één uit duizend en twee uit tienduizend
en zij zullen staan als een eenling.

Het gaat hier om de gezindheid van Jezus die aan het woord is. Ik zal je uitkiezen is ik zal je herkennen als iemand die bruikbaar is. En al degenen die ik uitgezocht heb zullen met elkaar in gemeenschap verbonden zijn. één uit duizend en twee uit tienduizend. Je gehalte bepaalt hoe bruikbaar je bent als lichtdrager. Het gaat om de ontwikkeling van de ziel en is taal voor gevorderden. " Niet allen mogen dit weten, maar slechts één uit duizend en twee uit tienduizend. (Irenaeus, Tegen de ketterijen, 1, 24,6)Individu

Het groepsdenken overwonnen
in mezelf bezonnen;
een individu te zijn
geeft meer voldoening
dan dwangmatig groeps-samenzijn.


Dag Willy

Ja, er leeft veel huichelarij en onwaarheid in de kerk.
Toch wil ik niet generaliseren. Ik geloof dat er wel kerkgemeenschappen bestaan, waar het woord van Jesus: 'heb je naaste lief zoals jezelf' geen geweld wordt aangedaan. Maar je moet het wel treffen!

Peter van de Goolberg


 


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen worden berichten met http:// geweigerd.


Naam:
E-mail:
Reactie: