De Geheime Woorden

Toelichting bij het Thomas Evangelie

Bram Moerland

Spring direct naar logion of naar het volgende logion »


Ga stralen!

24

Zijn leerlingen zeiden tegen hem:
Leidt ons naar de plaats waar jij bent,
want wij zijn nog niet zover.
Hij zei hun:
Wie oren heeft, die hore!
Er is licht dat is, in een mens van licht,
en zo iemand verlicht de hele wereld.
Als hij niet straalt, is hij duisternis.

 

De leerlingen willen leiding, ze willen dat Jezus hen leidt. Maar dat kan niet. Het licht in jezelf daar kun je alleen zelf heen. Daar kan iemand anders je niet brengen.

Als je denkt dat iemand anders je zou moeten leiden naar datgene waar je naar verlangt, ontken je juist daarmee het licht in jezelf. Door jezelf spiritueel afhankelijk te maken van iemand anders, plaats je jezelf in duisternis.

Als je denkt dat je er nog niet bent, ben je er ook niet. Het denken schept dan zelf een afstand tussen het hier en nu en het ooit nog te bereiken doel. En daarmee, o ironie, maak je zelf datgene waar je naar verlangt zelf onbereikbaar.
Ga stralen! Je hebt nu alles al wat daarvoor nodig is. Je bent goed genoeg. Durf je dat te geloven, geloven in jezelf?


De vertaling en toelichting van Bram Moerland bij het Thomas-evangelie is ook uitgegeven in boekvorm. Wil je dat boek bestellen? Je vindt de gegevens hier.
 


Parallellen

De parallellen zijn bedoeld voor nadere studie. Ze zijn zeker niet altijd in overeenstemming met het Thomas-evangelie. Want ook contrasten met bijvoorbeeld citaten uit de Bijbel zijn van belang voor het verstaan van de betekenis.
Ken je zelf een tekst die past bij dit logion? Het zou fijn zijn als je die hieronder wilde publiceren.
Mat 6:22
Het oog is de lamp van het lichaam. Dus als je oog helder is, zal heel je lichaam verlicht zijn. 23 Maar als je oog troebel is, zal er in heel je lichaam duisternis zijn. Als het licht in jezelf verduisterd is, hoe groot is dan die duisternis!

Luc 11:35
34 Het oog is de lamp van het lichaam. Als je oog helder is, is je hele lichaam verlicht. Maar als het troebel is, verkeert je lichaam in duisternis. 35 Let dus op of het licht dat in je is, niet verduisterd is. 36 Als je hele lichaam verlicht is, zonder dat ook maar een deel in duisternis verkeert, dan is het zo licht als wanneer een lamp je met zijn stralen verlicht.

 


Reacties (9)

Het is natuurlijk makkelijk om af te kijken om resultaat te behalen. Maar de weg op het spirituele pad is een weg binnendoor. Niemand anders kan dit doen dan jezelf. Natuurlijk met ondersteuning en hulp van anderen zo mogelijk. Maar het zijn de eigen keuzes en het eigen doel en geweten die bepalen. Jouw ethische wereld, het door jou gevormde koninkrijk.


er komt een tijd in je, dat je een groot verlangen krijgt helder voor jezelf en de ander te zijn. Voor mij roept het licht jou dan! Een kleine kaars wordt aan de grote kaars aangestoken!


Het koninkrijk is in jou in ons dat is het licht in je dan gaan al je cellen jubelen en voel je de innerlijke vreugde dan ga je stralen en wordt je lichter


Het is één ding om je te realiseren dat het licht al in je is, het gevolg ervan, dat dat licht de hele wereld verlicht kan als overweldigend ervaren worden. Ik als eigenaar van dat licht ben verantwoordelijk voor dat licht en voor wat het belicht en de schaduwen die het kan veroorzaken. Jonge kinderen tot een jaar of 8 kunnen nog zo ongeremd stralen vanuit dat licht. Zo oogverblindend soms, dat wij, volwassen omstanders, ons er voor afschermen en dit goddelijke kind ontkennen. Zo zijn we allemaal een niet uit te blazen 'candle in de wind' Dat vraagt om een grenzenloos vertrouwen. Ik wens mezelf en alle lezers van deze blogs heel veel sterkte.


Ik zocht U maar vond U niet
Op aarde keek ik naar U uit
en zocht U ook in de hemel, mijn Geliefde
Maar uiteindelijk heb ik U gevonden
als een parel, verborgen in de schelp van mijn hart.

Dit gedicht is van de grote soefimeester Hazrat Inayat Khan (1882-1927). Parel of licht, de grondgedachte is dezelfde.


Het valt niet mee, hoor, om je eigen licht te leven, in je uppie, in deze vereenzamende wereld. Ik betrap mezelf tegenwoordig op sombere gedachten, dat ben ik niet van mezelf gewend. Ook het slapen wil niet zo goed meer lukken. Heeft met familiale en mondiale situatie te maken. Ben van huis uit geen piekerkous. Maar nu moet ik mezelf steeds vaker "tot de orde roepen", weg van donker, naar licht en glimlach. Grappig genoeg zijn het vaak kleine kindjes die me er weer "uit halen".


Iedere mens draagt in zichzelf de Godsvonk (het licht). Gewoon een kwestie van ontdekken. Wie dit ontdekt en ervaart voelt zich de gelukkigste mens van de hele kosmos!


Mooi beeld, Willy, dat van de woelige baren! Hier mijn bijdrage:

Gebed

Licht in mij:
treed aan de dag.

Licht in mij:
verlicht mij.

Licht in mij:
verlicht mijn wereld.


Alle gedichten, die ik hier plaats, zijn van mijzelf.

groeten,
Peter


 


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen worden berichten met http:// geweigerd.


Naam:
E-mail:
Reactie: