De Geheime Woorden

Toelichting bij het Thomas Evangelie

Bram Moerland

Spring direct naar logion of naar het volgende logion »


Koop en verkoop geen waarheden

34

Jezus zei:
Als een blinde een blinde leidt,
vallen ze beiden in een put.

 

Voor alle duidelijkheid nog een waarschuwing na het vorige logion. Daar werd gezegd dat niet je geloof, maar je gedrag je tot christen maakt. En als je zo nodig iets wil uitdragen, doe het dan door je gedrag.
Dus ga niet proberen je medemens een geloof op te dringen. Want dan maak je die ander juist blind voor de gnosis in zichzelf, en voor je het weet maak je in je bekeringsijver jezelf ook nog gelovig.
Verkoop geen waarheden. Gedraag jezelf.
Maar ook wordt hier al vooruitgelopen op een nu komend thema in het Thomas evangelie. Stel je bent erin geslaagd, zoals in de vorige logions uitgelegd, om de verbinding te maken tussen je hart en de wereld, zodat je je in de wereld gedraagt vanuit de inspiratie van je hart. Mooi. Maar hoe voorkom je dat je weer in een spirituele gevangenis stapt? Je hoort iemand aan en je denkt: dat is het. Daar kun je wel gelijk in hebben, maar misschien ook niet. Misschien is dit ook weer zo'n dwaalleraar die alleen maar uit is op het strelen van zijn eigen ego. Hoe voorkom je dat je in de ban raakt van zo iemand, die wel probeert de indruk te wekken dat hij je zou kunnen leiden voorbij wat voor spirituele horizons dan ook, maar die als prijs daarvoor verlangt dat je een kritiekloze volgeling wordt?


De vertaling en toelichting van Bram Moerland bij het Thomas-evangelie is ook uitgegeven in boekvorm. Wil je dat boek bestellen? Je vindt de gegevens hier.


 


Parallellen

Evangelie van de waarheid
Zij zijn zonder moeite, en niet verstrikt in de strijd om de waarheid, want zij zijn zelf de waarheid.

Matteüs 15:14
14 Laat ze toch, die blinde blindengeleiders! Als de ene blinde de andere leidt, vallen ze samen in een kuil.’

Lukas 6:39
Hij sprak ook in gelijkenissen tegen hen: ‘Kan de ene blinde de andere blinde leiden? Vallen ze dan niet beiden in een kuil?

 


Reacties (2)

Je kunt veel studie doen en zelfs hooggeleerd zijn (zoals de schriftgeleerden. zie Matteüs 15:12-14). Al je uitspraken staven met uitspraken van andere hooggeleerden. En vanuit jouw traditie alles "begrijpen". Met een houding van: 'kijk mij nou'. Maar als je hart niet is geraakt ben je leeg vanbinnen. Kun je niets wezenlijks toevoegen en blijft het buitenkant kennis. Pas als je eenvoudig van hart bent kom je in het bruidsvertrek. Dat wil zeggen vruchtbaar zijn en de innerlijke bron ontdekken. Als een blinde een andere blinde voorgaat vallen ze allebei in een put (Quispel, E.v.T, Inde pelikaan, 2004, p.139).Dan weet je niet de juiste weg te kiezen omdat je in het donker staat. Een leven zonder liefde is richtingloos.


De goeroe

meent dat hij weet,
verkondigt zijn waarheden,
trekt zijn volgelingen, blind.

De wetende
blijft bij zichzelf,
bij zijn Bron,

is een licht
door zijn daad,
niet door zijn leer.

Peter


 


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen worden berichten met http:// geweigerd.


Naam:
E-mail:
Reactie: