De Geheime Woorden

Toelichting bij het Thomas Evangelie

Bram Moerland

Spring direct naar logion of naar het volgende logion »


De aarde, dat zijn we zelf

52

Zijn leerlingen zeiden hem:
Vierentwintig profeten spraken in Israël,
en allen spraken door jou.
Hij zei hun:
Je gaat voorbij aan de levende die voor je staat,
en je spreekt over de doden.

 

Jesaja beloofde in het Oude Testament dat Jahweh in de toekomst een nieuwe aarde zou scheppen. In het vorige logion zegt Jezus dat die nieuwe aarde er al is, er zelfs altijd al geweest is. Het probleem is dat de mensen die niet herkennen.
Jezus keert zich daarmee dus tegen de belofte van Jesaja.
Hier is Jezus nog veel duidelijker in zijn mening over de joodse profeten. Zij zijn de doden en hij is de levende.

Dat moet je niet letterlijk verstaan. Wie passief afwacht tot God een nieuwe aarde schept leeft niet. Zo iemand miskent zijn eigen menszijn als een scheppend wezen en is dus spiritueel een dode. In die betekenis zegt Jezus dat de profeten doden zijn: ze wachten tot God in actie komt.
Maar Jezus legt de verantwoordelijkheid voor de heelheid van de schepping geheel bij de mens zelf, bij de levenden, bij iedereen die leeft.
Wij zijn zelf deel van het leven op aarde. De kwaliteit die wij aan ons eigen leven geven is tegelijkertijd de kwaliteit die we aan het leven als geheel geven. Je bent je eigen kwaliteit.
Als jij een ander mens wordt, verandert daarmee ook de schepping. Wie zichzelf heelt, heelt ook de schepping, hier en nu. De aarde, dat zijn we zelf.


De vertaling en toelichting van Bram Moerland bij het Thomas-evangelie is ook uitgegeven in boekvorm. Wil je dat boek bestellen? Je vindt de gegevens hier.


 


Parallellen

De parallellen zijn bedoeld voor nadere studie. Ze zijn zeker niet altijd in overeenstemming met het Thomas-evangelie. Want ook contrasten met bijvoorbeeld citaten uit de Bijbel zijn van belang voor het verstaan van de betekenis.
Ken je zelf een tekst die past bij dit logion? Het zou fijn zijn als je die hieronder wilde publiceren.Bijbel

Johannes 5:39-40
39 U bestudeert de Schriften en u denkt daardoor eeuwig leven te hebben. Welnu, de Schriften getuigen over mij, 40 maar bij mij wilt u niet komen om leven te ontvangen.

Johannes 8:53
Bent u soms meer dan onze vader Abraham, die gestorven is? Ook de profeten zijn gestorven. Wie denkt u wel dat u bent?’

Lucas 24:5
5 Ze werden door schrik bevangen en sloegen de handen voor hun ogen. De mannen zeiden tegen hen: ‘Waarom zoekt u de levende onder de doden?

Ezra 14:44

Augustinus
Contra adversarium legis et prophetarum, II.4.14

 


Reacties (1)

Als je zelf een levende bent kun je zelf actief scheppen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw inbreng in in jouw leefomgeving. Dat is jouw koninkrijk. Het goddelijke werkt in ons, wij zijn deel van de schepping en daarmee ook medeschepper.


 


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen worden berichten met http:// geweigerd.


Naam:
E-mail:
Reactie: