De Geheime Woorden

Toelichting bij het Thomas Evangelie

Bram Moerland

Spring direct naar logion of naar het volgende logion »


Verlang geen erkenning als rente

95

Jezus zei:
Heb je geld, leen het niet uit voor rente.
Maar geef het aan iemand van wie je het niet terugkrijgt.

 

Rijkdom, geld, dat zijn in de gnostiek symboolwoorden voor gnosis. Wil je je medemensen daarover onderrichten? Doe dan zoals in het vorige logion werd gezegd: leer hen in zichzelf te zoeken en verlang geen zelfstreling als rente.
Het evangelie van Filppus zegt het zo;

Wie een vrij mens geworden is door de kennis, is door de liefde een dienaar voor degene die de vrijheid der kennis nog niet kunnen dragen. De kennis stelt hen in staat om vrije mensen te worden. De liefde eigent zich niets toe, want waarom zou ze zich iets toe-eigenen? Alles is immers van haar? Ze zegt niet: ‘Dat is van mij’ of: ‘Dit is van mij’, maar ze zegt: ‘Het is van jou’.

Heb je iemand gesteund, bemoedigd, die diep in de put zat en die daarna weer het leven aankon? Zoek dan niet naar erkenning door die ander. Zorg dat die ander in zichzelf gelooft, niet in jou. Als je naar erkenning zou zoeken maak je die ander maar al te makkelijk afhankelijk van je.
Misschien beseft die ander niet eens hoe belangrijk jij voor hem geweest bent, terwijl je je daarvan zelf wel bewust bent. Laat dat zo. Het mooiste is als die ander ervan overtuigd is zichzelf op eigen kracht gered te hebben, en jou verder niet nodig heeft.
Dan heb je je werk perfect gedaan.


De vertaling en toelichting van Bram Moerland bij het Thomas-evangelie is ook uitgegeven in boekvorm. Wil je dat boek bestellen? Je vindt de gegevens hier.

 


Parallellen

De parallellen zijn bedoeld voor nadere studie. Ze zijn zeker niet altijd in overeenstemming met het Thomas-evangelie. Want ook contrasten met bijvoorbeeld citaten uit de Bijbel zijn van belang voor het verstaan van de betekenis.
Ken je zelf een tekst die past bij dit logion? Het zou fijn zijn als je die hieronder wilde publiceren.Lucas 6:32-35
32 Is het een verdienste als je liefhebt wie jullie liefhebben? Want ook de zondaars hebben degenen lief die hen liefhebben. 33 En is het een verdienste als je weldaden bewijst aan wie weldaden bewijzen aan jullie? Ook de zondaars handelen zo. 34 En is het een verdienste als je geld leent aan degenen van wie jullie iets terug verwachten? Ook zondaars lenen geld aan zondaars in de verwachting alles terug te krijgen. 35 Nee, heb je vijanden lief, doe goed en leen geld aan anderen zonder iets terug te verwachten; dan zullen jullie rijkelijk worden beloond, en zullen jullie kinderen van de Allerhoogste zijn, want ook hij is goed voor wie ondankbaar en kwaadwillig is.

 


Reacties (1)

Maak de ander groot. Als je de Liefde kent heb je daaraan genoeg. Dan zoek je niet meer naar erkenning. Want je weet waar je waardes liggen. Misschien had je zelf wel niet eens door welke woorden die ander geholpen hebben. Want Liefde werkt in onbaatzuchtigheid. Niet om er zelf beter van te worden.


 


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen worden berichten met http:// geweigerd.


Naam:
E-mail:
Reactie: