De Geheime Woorden

Toelichting bij het Thomas Evangelie

Bram Moerland

Spring direct naar logion of naar het volgende logion »


Veranderen gaat langzaam

96

Jezus zei:
Het koninkrijk van de vader is als een zekere vrouw.
Zij nam een weinig zuurdesem en verstopte het in wat deeg
en maakte zo grote broden.
Wie oren heeft, die hore!

 

In het vorige logion werd gezegd: verlang geen erkenning als je een medemens geholpen hebt.
Maar soms wil je iemand wel helpen, met de allerbeste bedoelingen, maar die reageert daar niet op zoals je verwacht. Je doet oprecht je best, maar je ziet geen resultaat.
Heb geduld. Veranderen gaat langzaam. Een bemoedigend woord, nu gesproken, kan soms pas jaren later verstaan worden.


De vertaling en toelichting van Bram Moerland bij het Thomas-evangelie is ook uitgegeven in boekvorm. Wil je dat boek bestellen? Je vindt de gegevens hier.

 


Parallellen

De parallellen zijn bedoeld voor nadere studie. Ze zijn zeker niet altijd in overeenstemming met het Thomas-evangelie. Want ook contrasten met bijvoorbeeld citaten uit de Bijbel zijn van belang voor het verstaan van de betekenis.
Ken je zelf een tekst die past bij dit logion? Het zou fijn zijn als je die hieronder wilde publiceren.U vindt hier alle logions uit het Thomas evangelie over het koninkrijk.

Matteüs 13:33-35
33 Hij vertelde hun een andere gelijkenis: ‘Het koninkrijk van de hemel lijkt op zuurdesem die door een vrouw met drie zakken meel werd vermengd tot alle meel doordesemd was.’
34 Al deze dingen zei Jezus in gelijkenissen tot de menigte; hij sprak uitsluitend in gelijkenissen tot hen. 35 Zo ging in vervulling wat gezegd is door de profeet: ‘Ik zal het woord nemen en spreken in gelijkenissen; ik zal bekendmaken wat sinds de grondvesting van de wereld verborgen was

Lucas 13:20-21
20 En opnieuw zei hij: ‘Waarmee zal ik het koninkrijk van God vergelijken? 21 Het lijkt op zuurdesem die door een vrouw met drie zakken meel werd vermengd tot alle meel doordesemd was.’

 


Reacties (7)

Zuurdesem werkt wanneer je het deeg laat rusten onder gunstige omstandigheden, bij een juiste temperatuur en vochtigheid. Dan zuurt de desem het totale deeg en doet het rijzen. Het mengsel van zout, meel en water stijgt dan boven zichzelf uit.
En zo worden het grote, voedzame broden.
Ik denk dat Jezus hiermee doelt op de werking van de bron in ons.
Ze komt tot leven onder de juiste omstandigheden, wanneer je rust inbouwt en goede omstandigheden. Wanneer deze oer-energie in ons de kans krijgt om zich te ontplooien, dan wordt je er m.i. een ander mens door.
Het rijpingsproces is hierin denk ik heel belangrijk, en mag denk ik niet met allerlei trucs als broodverbeteraars versneld worden.


Yvonne, dat stukje desem is afkomstig van een ander deegje, van iemand die al "gerijpt" was, van het AL?

Als er dan een nieuw deegje is gevormd dan kan daar weer een stukje afgenomen worden om als nieuwe desem bij een nieuw deegje ergens anders te gaan gisten.

Hoi Annette, ik zie het meer als de godsvonk in ieder van ons, waarmee we met de bron en met elkaar verbonden zijn.


ja, oren open om te horen en het hart om te luisteren.

Ik ben het boek valsheid in geschrifte van Jacob Slavenburg aan het lezen.
De eerste, die mensen gnostici noemde was een kerkvader. Clemens van Alexandrië, om een eigen groep mensen aan te duiden die wat "verder" in de kerk waren dan anderen.
Later zijn juist de gnostici er uit gegooid en werd het woord gebruikt om de mensen die zelf wilden denken te duiden en werd het haast een scheldwoord.
Ik vind het wel een vreemd woord "gnosis" Kunnen toch wel wat mooiers verzinnen?


Ach Annette, als het beestje maar een naam heeft, vind ik.

Fijne avond nog!


Precies Yvonne, de naam doet er niet toe. De bedoeling van de gnostiek als spirituele traditie is niet om een gnosticus te worden, maar om als mens, precies zoals je bent, tot bloei te komen.
Valentinus: "Wij gnostici strijden niet om de waarheid want elk van ons is zichzelf tot waarheid."


Dit zuurdesem (soort gist in brood) is de goddelijke kracht van de Liefde die uit jouw werkzaam is, en die je zelf hebt ontvangen. Onbaatzuchtig ontstaat groei bij jezelf en door jou ook bij anderen. Het gaat heel geleidelijk.


 


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen worden berichten met http:// geweigerd.


Naam:
E-mail:
Reactie: